За 20-та поредна година Празник на прасковата 2022 в Гавраилово

26 Юли 2022 18:39

 

За 20-та поредна година ще се проведе Празникът на прасковата в сливенското село Гавраилово, познато като „Долината на прасковите“.
„Всяка година организираме Празника на прасковата, за да съберем на едно място производители, преработватели, фирми, които предлагат препарати за растителна защита и научни работници от Института по овощарство в Пловдив. Идеята ни е празникът да обедини съзидателния труд, децата и да съхраним богатото културно наследство на нашия край“, каза кметът на Гавраилово Димитър Андреев.
Празникът ще се проведе в 2 части. В първата е предвиден семинар, който ще запознае производителите с новите разработки при отглеждане на прасковите. Лектор ще е проф. Заря Ранкова от Института по овощарство в Пловдив. Във форума експерти от ГД „Съвети в земеделието“ (НССЗ) ще представят възможности за подпомагане на младите фермери и малките стопанства, отглеждащи трайни насаждения по Програмата за развитие на селските райони (2014 – 2020). Предвидена е дискусия с представители на фирми, предлагащи препарати за растителна защита и прикачен инвентар, както и посещение на линия за заготовка на праскови за износ „Българска праскова“. Във втората част е планирана богата фолклорна програма, както и конкурси и забавления за деца. Сред тях – за детско музикално певческо и танцово творчество, Мини Мис и Мистър Прасковки, рисунки на асфалт, за най-бързо ядене на праскови, за най-добра прасковена ракия, за правене на компот, за обреден хляб и др.
Сливен е регионът, познат като „Долина на прасковите“. В него се отглеждат над 14 300 дка плододаващи насаждения с праскови и 500 дка новозасадени площи по данни на Областната дирекция по земеделие. Известен е фактът, че в района са засадени стотици сортове от вкусния плод – разработки на учени от Института по овощарство в Пловдив, които имат доказани вкусови и добивни качества.
Празникът „Златна праскова” се открива с изложба на творци от с. Гавраилово. На 28 юли от 9.30 часа пред читалище „Слънце 1928“ производители на праскови ще представят отбрана продукция, а гостите ще могат да дегустират различни сортове от вкусните плодове. В 10 часа е предвидено официалното откриване, за което участие са потвърдили кметът на Община Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, областният управител Веселин Вълчев, депутати, общински съветници, кметове, представители на държавната администрация. Празникът се организира от кметството на с. Гавраилово, Община Сливен, Народно читалище „Слънце 1928”, Институт по овощарство – Пловдив, Асоциация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД и Национална служба за съвети в земеделието. Проявата се осъществява под патронажа на Министерството на земеделието и храните.

Main Menu