РИОСВ - Пловдив иска от общините по-строг контрол върху отпадъците

06 Фев 2023 15:54

Кметовете на всички 17 общини в област Пловдив да предприемат строги мерки за управление и контрол на отпадъците до 15 февруари. За това настоя директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив).

До тази дата трябва да бъдат изготвени краткосрочни и дългосрочни планове за извършване на проверки за наличие на нерегламентирани сметища, включително на речните легла и прилежащите им територии, които да изпратят на екоинспекцията. В плановете трябва да бъдат включени мерки за контрол и организация на дейностите, свързани със събирането и разделното такова, съхраняването, транспортирането, третирането на битови и строителни отпадъци във всяко едно населено място. Планът трябва да гарантира недопускането на нерегламентирани сметища, изхвърлянето на отпадъци на неразрешени места и повторното замърсяване на вече почистени терени.

 

Кметовете трябва да извършат проверки за наличието на нерегламентирани сметища на територията на общината, както и да обходят речните легла и прилежащите територии. В случай, че такива сметища бъдат установени, до края на месец март почистването им трябва да организира, като кметовете следва да предприемат мерки за недопускане на последващо замърсяване.

 

След това от РИОСВ - Пловдив ще проверяват дали даденото предписание е изпълнено, а при необходимост кметовете ще бъдат наказвани спрямо Закона за управление на отпадъците.

Също така екоинспекцията е поискала информация и от директора на Областно пътно управление - Пловдив за предприетите от институцията действия за контрол на замърсяването с отпадъци от пътните платна и съоръжения, обслужващите зони и крайпътните обслужващи комплекси. Териториите трябва да бъдат почистени до 31 март, след което предстоят строги проверки.

От РИОСВ - Пловдив призовават гражданите да изхвърлят отпадъците си единствено на позволените за това места, а в случай, че се натъкнат на нерегламентирани сметища, да сигнализират съответната община за местоположението им.

Main Menu