Извънредна ситуация с високи води на река Въча край Кричим

07 Юни 2024 18:57

 

 

Сигнал за внезапно повишаване на нивото на р. Въча е постъпил от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" в община Кричим в 17 часа и 10 минути днес.
Той касае високи води след град Кричим до село Куртово Конаре, община Стамболийски.
Сигналът е постъпил на зеления телефон и в него се твърди, че е имало опасност за живота на рибари, които са били в реката.

С писмото от Басейнова дирекция задължават кмета на община Кричим да предприеме своевременни мерки за превантивна защита и за уведомяване на населението за взможността за внезапно повишаване на нивото на река Въча.

„Уведомявам населението на Кричим и това по поречието на река Въча за опасността от високите води чрез електронните и социални медии“, заяви кметът на община Кричим Атанас Калчев.
Той обаче е озадачен от писмото на Басейнова дирекция, което пристига в края на работния ден в петък преди почивните дни и вменява ангажименти на кмета, които не са от неговите компетенции.

„НЕК, след като предприемат изпускания, каквато е била практиката до момента, е трябвало да уведомят съответните кметове на общини за графика, по който ще случва изпускането и съответните часови диапазони на високи води“, каза още Атанас Калчев.

Кметът на община Кричим призова отговорните държавни институции също да вземат отношение по темата за безконтролното изпускане на води.

Информация за водните стоежи и количества в р. Въча, преди гр. Кричим е публично достъпна на интернет страницата https://plovdiv.meteo.bg/krichim/ и данните от нея осигуряват обществен достъп до реално ежечасно водно количество в коритото на р. Въча, като сыщата се обновява на всеки час.