Карлово остава без детско отделение

26 Сеп 2019 19:12

Сестрите от реанимацията на “Токуда“ са подали преди ден колективна оставка заради тежки условия на труд и ниско заплащане.

Колективна оставка още на 13 септември са подали сестрите и лекарите от детското отделение на болницата в Карлово, съобщава Mediapool.

Причината при тях е, че не са получили обещаното увеличение на възнагражденията, а след подаването на колективна оставка им е предложено унизителното според тях увеличение със 100 лева. Така болницата в Карлово е заплашена да остане изобщо без детско отделение. Здравният министър Кирил Ананиев определи случващото се като притеснително и обеща в близките дни да се срещне с ръководствата на лечебните заведения.

И лекари, и сестри искат да напуснат детското отделение в Карлово В болницата в Карлово оставки са подали пет сестри и четирима лекари, които са солидарни с тях.

“В Карлово парите, които са отпуснати за увеличение заплатите на медицинските сестри, не са използвани по предназначение. Било им е обещано основните им заплати да бъдат увеличени със 100 лева и останалите да получават на база допълнително материално стимулиране до 950 лева, което не отговаря на поставените искания за основна заплата от 950 лева. Освен това става въпрос за обещание“, обясни лидерката на сестринския протест Мая Илиева пред Mediapool. Тя допълни, че болницата вече няма дългове, лекарските заплати са увеличавани няколко пъти откакто сестрите протестират, увеличавани са и заплатите на администрацията, но не и възнагражденията на медицинските сестри.

Думите ѝ бяха подкрепени и от старшата сестра в детското отделение на болницата в Карлово Даниела Екимова.

“Оставките сме си ги подали на 13 септември. След протеста ни на 11 септември разбрахме, че е опуснато допълнително материално стимулиране на две от отделенията в болницата – вътрешно и неврологично. След протеста се прибрахме, имахме среща с управителя на болницата и поискахме увеличение на заплатите. Основната заплата при нас е 730 лева.
Допълнителните пари си ги докарваме от много надработени часове, защото нямаме персонал. Пет сестри сме, работим на по щат и четвъртинка, плюс извънредни часове, за да вържем графика“, разказа Екимова пред Mediapool. След подаването на колективната оставка се е провела среща с общинската администрация и кмета, който също поел ангажимент да направи нещо за разрешаване на проблема.

 

Обещаните 100 лв. увеличение са унизителни според сестрите Миналия петък е проведена нова среща, на която сестрите получили обещание за увеличение на заплатите със 100 лева от октомври и да получат допълнително материално стимулиране, ако “имат достатъчно заработка“. “Но нямаме такъв документ, който да го потвърждава поетия ангажимент. За нс е крайно унизително да сеувеличат само със 100 лева заплатите", заяви Екимова.

“Ние искаме едно достойно заплащане за труда, който полагаме. Добре, нека не са две минимални работни заплати, но поне да достигнем основна заплата от колективния трудов договор – 950 лева. Достатъчно тежък и отговорен ни е трудът, защото работим с деца.

Разбираме тежкото финансово състояние в държавните и общински болници, но просто е унизително. Правят се ремонти, увеличават се заплати, а ние нямаме никакво увеличение от януари, когато имахме увеличение със 70 лева – от 650 на 730 лева“, посочи Екимова.

В "Токуда" сестрите напускат от претоварване Мая Илиева посочи, че колективните оставки в двете болници трябва да са сигнал за работодателите, че сестрите повече не могат да работят при тези условия.

“В “Токуда“ сестрите напускат заради пренатоварване. Там сестрите се използват като роби, защото и аз съм работила там и знам за какво става въпрос. Работят по три на смяна с много и тежко болни пациенти - всички са на апаратна вентилация. Извършват се и хирургични манипулации, за което ръководството на болницата категорично отрича, но то е факт, заради изнасянето на който и мен ме махнаха. Една и съща сестра работи на длъжност и половина, за да може да се направи графика. И там основните заплати не достигат две минимални“, каза Илиева.

Здравният министър ще се срещне с ръководствата на болниците Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че подадените колективни оставки на медицински сестри в двете болници са притеснителни и изрази намерение в близките дни да се срещне с ръководствата на лечебните заведения.

Кирил Ананиев каза още, че до края на месеца ще получи информация за възнагражденията в болниците след отпуснатите от кабинета допълнителни 50 млн. лева за целта.

Main Menu