Проверяват три площадки за отпадъци в Монтана, Плевен и Пловдив

08 Юни 2020 19:17

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви в Карлово, че експерти на екоминистерството започват цялостни проверки на три обекта в Монтана, Плевен и Пловдив, където се преработват внесени от чужбина отпадъци. Ще се инспектират още регионалните депа за битови отпадъци и ТЕЦ-ове в страната.

Проверките стартират след образуваните досъдебни производства и предприетите действия от прокуратурата относно вноса на опасни отпадъци от чужбина, които са рециклирани и преработени в акумулатори.

"Една от трите мощности за рециклиране на отпадъци е много модерна, прави и нови акумулатори. За друга фирма има съмнения, че в базата й дори няма ток и вода", каза министър Димитров, цитиран от БНР, и подчерта, че всичко ще се провери обстойно:

"Не съм съгласен да влизат от чужбина отпадъци, като една свободна стопанска инициатива, след което се оказва, че не са изнесени в чужбина, не са усвоени в България, седят по сметища или по складове."

"Това противоречи на издадените комплексни разрешителни, разрешителни от екоинспекцията. Всеки, който сега е нарушил правилата и задържа повече от разрешената една година такива отпадъци, ще му бъде отнето разрешителното", каза министър Димитров.

От днес Басейнова дирекция Пловдив има нов директор и това е досегашната временно изпълняваща длъжността в общинската дирекция "Екология" Василка Чопкова, обяви още министърът.

Смяната идва след скандалното освобождаване на бившия шеф на дирекцията Цветелина Кънева. В края на февруари тя и нейни колеги бяха арестувани акция на Специализираната прокуратура, обвинени за това, че от май 2018 г., заради финансово облагодетелстване, неправомерно са издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди.

 

Министър Димитров беше в Карлово за първа копка на компостираща инсталация за зелени отпадъци. Проектът се реализира по Оперативната програма "Околна среда" и е на стойност над 4,7 милиона лева, от които собственият принос на общината е 1,2 млн. Съоръжението ще обслужва всички населени места в общината и ще бъде готово през февруари.

 

Main Menu