Карлово отбеляза 183 години от рождението на Левски

18 Юли 2020 15:34

Със Света литургия на 18 юли в храма „Свети Николай” започна отбелязването на 183 години от рождението на Васил Левски и Празника на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола.

Д-р Кабаиванов посрещна на площад „Васил Левски“ участниците в 26-тия Национален туристически поход „По стъпките на Васил Левски”. Ръководителят на седемте лъча на похода д-р Галя Цветкова получи от кмета изданието „Левски: другото име на свободата“ и му връчи знамето, преминало с походниците по стъпките на Левски. С тържествен ритуал бяха издигнати знамената на Република България и на Карлово. Приветствено слово за празника произнесе председателят на Общински съвет Карлово – Доньо Тодоров. „…Най-великият българин и нашата национална светиня – Васил Левски, и днес вдъхновява българските сърца. Апостола е необикновена личност, пример какви качества трябва да притежава един държавник… Всеки носи в сърцето си своя Левски. Да е вечно жива паметта за Апостола!“, каза Доньо Тодоров. Свещеници отслужиха молебен за благоденствие на града и неговите жители.

В Национален музей „Васил Левски“ бяха обявени наградените от фондацията и карловския комитет, носещи името на Апостола. Историкът професор Николай Жечев – дългогодишен изследовател на Българското Възраждане, бе удостоен с наградата на фондацията, а с тази на местния комитет „Васил Левски“ – екскурзоводът Пламена Москова. В рамките на традиционния литературен салон представиха два сборника – единият с нови документи за Апостола от османските архиви, а другият – с разработки и есета на участници в международния студентски конкурс „Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето“. Карловката доц.д-р Маргарита Златарева – бивш конституционен съдия, член на Управителния съвет на фондация „Васил Левски“, презентира своята нова книга „Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски“.

В 20:20 часа от Национален музей „Васил Левски“ ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет. Кулминация на честването на Апостола в неговия роден град ще е тържественият митинг-заря от 21:00ч. на площад „Васил Левски“. Там официално слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж е честването.

По повод празничния ден, поздравителни адреси до кмета на община Карлово изпратиха президентът на Република България Румен Радев, Даниел Панов – председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново и Силвия Георгиева – изпълнителен директор на НСОРБ, кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Военна академия „Г.С. Раковски“, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, началникът на Военно формирование 22680 подполковник Димитър Мерудийски, председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева, кметът на руския град Брянск – Марина Дбар, Асоциацията на българските градове и региони и Институтът за управление на програми и проекти.



Main Menu