Държавата ще търси отговорност за бедствието в карловско, обеща Демерджиев

09 Сеп 2022 18:50

Нашата задача е да констатираме всички пропуски в човешката дейност, които са способствали за бедствието. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев, който инспектира района на наводненията в карловско, за да види има ли човешка намеса и нерегламентирана сеч.

По думите му трябва да се отстрани възможността подобни пропуски да се допускат в бъдеще. След като пропуските се установят, ще се предпазят населените места от подобни трагедии.

Опитни следователи от Национална следствена служба също са на място. Вътрешният министър търси отговор трябвало ли е дървесните групи да са в гората или е трябвало да бъдат извозени.

 

За Демерджиев има сериозни подозрения за нарушения. Ако действително такива се установят от следствените органи, той обещава санкции. До 10 дни той очаква резултати от проверките. Първите впечатления от днешната проверка показват, че извозването на дървесината не е по нормативната уредба.

12 екипа в региона ще пазят от мародери, стана ясно още от думите на министър Демерджиев. Те ще охраняват денонощно. Служителите на реда ще останат в селата до завръщането на стопаните. Няма сериозни сигнали за кражби или увреждане на имущество до момента, по думите на министър Демерджиев.

Той изрази убеденост, че държавата ще се справи много по-добре в сравнение с предходни бедствия. Силовият министър увери още, че държавата ще търси отговорност от виновните за бедствието.

Припомняме, че през миналата седмица наводнения нанесоха тежки щети на няколко села в Карловско. Водата нанесе сериозни материални щети. Разрушена е част от инфраструктурата в региона. В Карловско бе обявено частично бедствено положение.

Main Menu