Болничният шеф, който подкара линейка, пътува всеки ден за работа до Карлово от Асеновград

25 Ян 2023 18:55

Шефът на болницата в Карлово “Д-р Киро Попов” д-р Обрейко Обрейков , който лично подкара линейка, за да помогне на пострадала в катастрофа 79-годишна жена, живее със съпругата си и 4-годишното им дете в Асеновград. Всеки ден пътува до подбалканския град, но това не му тежи.

“В карловската болница имаха недостиг на лекари, поканиха ме да помагам там и останах. Вярно е, че пътувам всеки ден от Асеновград дотам, това не ме изморява. Срещам разбиране и подкрепа от семейството си”, споделя д-р Обрейков.

Инцидентът с възрастната жена станал пред очите на 20-ина местни жители миналия петък - на 20 януари, но за него още се говори.

“Около 11 ч получихме сигнал, че лека кола е ударила жената. В момента не разполагахме със свободен шофьор, затова се качих в линейката и стигнах бързо на мястото. Слава Богу, тя имаше само леки охлузвания по лицето. Като я закарах в болницата, там я прегледахме по-обстойно, промихме раните. Не беше пострадала сериозно и я изписахме.

Тя вече е добре и е сред близките си”, разказа медикът. Не пожела обаче да каже името на възрастната жена и да ни свърже с нея, за да я не я тревожим.

Д-р Обрейков беше категоричен пред “24 часа”, че не е извършил нещо велико, а просто е изпълнил дълга си като лекар. Обаче местните хора, които видели как действа, го аплодирали. Докторът е невролог, но е работил и в спешно отделение. Оттам е придобил способността да реагира светкавично на всяка критична ситуация.

По принцип болницата в Карлово разполага с достатъчно шофьори, но когато станал инцидентът, всички били заети. Тогава се качил на линейката и стигнал за отрицателно време до ранената.

 

“Дано да не се стига и друг път до подобна ситуация, но ако се наложи, пак бих реагирал така. В нашата професия трябва да сме готови на всичко. Нямаше време за губене. В такъв момент няма какво да се колебаеш. Тръгваш, отиваш и помагаш. Не съм си помислял да търся медийна известност”, споделя д-р Обрейков. И друг път е помагал при катастрофи, но не иска да навлиза в подробности.

Докторът е от прочутия пловдивски род Обрейкови. Покойният му баща Георги е братовчед на д-р Личо Обрейков, известен лекар и общественик.

“Учих медицина в Пловдив, специализирах неврология. Но първо работих 4 г. в спешното в Асеновград, завърших и здравен мениджмънт. През 2018 г. постъпих като невролог в болницата в Карлово, а 2 г. по-късно поех ковид отделението, разказва д-р Обрейков. От август 2020 г. той е управител на карловската болница, спечелил мястото след конкурс.

В най-тежките месеци на пандемията прекарва по цели денонощия в COVID отделението. Колегите му казват, че е пример и за болните, и за тях самите.

“Не беше лесно, но с дружни усилия успяхме да се справим. Това, което преживяхме, остава за цял живот, а благодарността на излекуваните не се забравя никога”, разказва докторът.

“Знаех много добре с какво се захващам. Въпреки тежката ситуация болницата дори излезе на печалба.

“Не сме върнали нито един пациент, въпреки че медиците са претоварени. Обслужваме болни от Карлово, от Сопот, Калофер, Пирдоп и дори от Казанлък. Хората се убедиха, че може да разчитат на нас”, допълва той.

Миналата година болницата възстанови дейността на хирургичното си отделение. Негов началник стана д-р Сашко Наков, а за консултант бе назначен проф. д-р Заприн Въжев, който оглавява кардиохирургията към УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив.

“Благодарни сме на кмета Емил Кабаиванов и председателя на общинския съвет Доньо Тодоров. Сключихме и договор със здравната каса. Това ще направи достъпна хирургичната грижа за всички пациенти на територията на община Карлово”, каза медикът.

На откриването на отделението кметът на Карлово припомни, че през 80-те години на миналия век болницата е била на много високо ниво със стандартите на окръжна, обслужвала над 100 хиляди души.

В момента МБАЛ “Д-р Киро Попов” разполага с отделения по педиатрия, акушерство и гинекология, вътрешни болести, диализно лечение, нервни болести и физикална и рехабилитационна медицина. Болницата е подновила през декември акредитацията си за обучение на специализанти по неврология и акушерство и гинекология и за подготовка на специалисти по здравни грижи, акушерки, медицински сестри и специализанти.

“С колегите се разбираме добре, благодарение на тях успявам да съчетавам дейността си на лекар с тази на администратор”, каза д-р Обрейков. Той вече е член на Европейската асоциация за лечение на инсулти. Смята и в бъдеще да продължи да работи в карловската болница./24 часа

 

Main Menu