Илиян, който уби годеницата ще лежи между 14 и 16 години в затвора

18 Ян 2019 18:22

Пловдивският апелативен съд увеличи от 14 на 16 години лишаване от свобода наказанието спрямо Илиян Рангелов. Той беше признат от Окръжния съд за виновен в това, че в нощта на 28.12.2016 г. в с. Куртово Конаре умишлено е умъртвил Милена Динова. БЛИЦ припомня, че красивата девойка си отиде заради безумната ревност на годеника си. Във фаталната нощ двамата се скарали, Милена тръгнала за работа нощна смяна, когато годеникът я настигнал на улицата, пробол я с нож в сърцето и се върнал у дома си, имитирайки, че спи. Въпреки, че при ареста си Илиян направи самопризнания, впоследствие той се отказа от тях и твърдеше, че няма нищо общо със зверството.

Разследващи и психолози, които бяха разпитани на процеса, коментираха, че само човек, който има психически отклонения, може да извърши това, което е направил Илиян-след като тялото на момичето било открито окървавено на улицата, годеникът бил извикан от дома си. Той имитирал, че е потресен, хукнал обратно към къщата, занесъл одеяло и покрил Милена с него. На въпрос на служителка на полицията защо го е направил, той отговорил, че трябвало да й е топло, да не мръзне на студената земя. Според експерта това поведение било типично за убийци, които са били близки с жертвата си и по този начин частично си мислели, че изкупуват вината си.

В решението на съда е посочено, че наказанието е необходимо да се увеличи, като се вземе предвид поведението на подсъдимия по време и след извършване на деянието. Пострадалата била настигната на безлюдна улица в тъмната част на денонощието. Единственият, но фатален удар е нанесен с предварително подготвен нож. След пристигането на разследващите подсъдимият се е опитал да ги насочи към друго лице, което според него било с психични отклонения и се навъртало наоколо. В същото време, като смекчаващо отговорността обстоятелство е отчетено това, че по време на досъдебното производство Илиян направил самопризнания в присъствието на защитник, които са подкрепени и с други доказателства. Участвал в проведения следствен експеримент и подробно описал действията си в нощта на инцидента.

По време на съдебното следствие подсъдимият отрекъл да е извършвал убийството. Апелативните магистрати увеличиха и присъденото обезщетение за претърпени болки и страдания на родителите на Милена от по 150 хил. на по 180 хил. лева за всеки от тях. Илиян Рангелов е с мярка за неотклонение задържане под стража. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

 

Main Menu