Печат на тази страница

Димитър Иванов: Проектираме изграждането на завод за рециклиране на пластмаса в община „Марица“

22 Фев 2022 14:05

 

 

Съвместен проект между община „Марица“, държавата и Тракия икономическа зона /ТИЗ/, анонсира кметът Димитър Иванов. Той съобщи новината на форум, организиран от ТИЗ, в който участва заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер и представители на бизнеса.
„В момента се работи по съвместен проект между държавата, община „Марица“ и ТИЗ за изграждане на завод за рециклиране на пластмаса. Има готовност за проектиране на предприятието и се надяваме с общи усилия да реализираме проекта, който ще е в Индустриална зона „Марица“, част от ТИЗ“, посочи Димитър Иванов.
Той подчерта, че община „Марица“ ще е една от първите общини, която ще има подобно съоръжение на територията си и припомни, че селищната система е сред пионерите, успели да изградят и пуснат в експлоатация модерна компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци.
Димитър Иванов допълни, че всяка една инвестиция, която се прави, е в интерес на здравето и комфорта на жителите на община „Марица“, затова ще бъде избрана най-иновативната, модерна и щадяща природата технология.
Той обясни, че рециклирането няма да включва горене, а само натрошаване на пластмасовите изделия, смилането им с мелници и транспортиране на заготовката до заводи, където ще бъде извършена последна фаза на преработка. Според градоначалника изграждането на подобно съоръжение ще даде възможност на община „Марица“ да не вдига такса смет.
Димитър Иванов благодари на правителството, че подкрепя малките общини в борбата им с незаконните сметища.
„Радвам се, че държавната власт обърна внимание на незаконното изхвърляне на отпадъци - проблем, с който община „Марица“ се бори от дълго време. Заедно с 19-те населени места, на територията на селищната система, има много гори и земеделски земи, което затруднява контрола. Въпреки, че бяха назначени 6 патрула, които да противодействат на създаването на нерегламентираните сметища, казусът все още не е напълно решен. Убеден съм, че с подкрепата на правителството и на бизнеса, ще успеем да намалим незаконното изхвърляне на отпадъци и да постигнем по-чиста природа и околна среда, което е от огромно значение за нашето бъдеще, както и това на нашите деца“, отбеляза кметът на община „Марица“.
И двамата министри приветстваха идеята, анонсирана от основателя на ТИЗ инж. Пламен Панчев, ТИЗ да стане въглеродно-неутрална зона.
„ТИЗ пое ангажимент през 2040 г. да е въглеродно-неутрална и да предостави на компаниите зелена енергия, както и да реализира пилотен проект за производство на водород. Надяваме се всичко това да се превърне в новия начин за привличане на инвеститори в България“, заяви инж. Панчев.
Вицепремиерът Борислав Сандов съобщи, че предстои реформа, чрез която от следващата година ще бъде внедрена нова депозитна система за управление на отпадъците.
„България има да постига цели, свързани със значително намаляване на депонирането на отпадъци и увеличаване на разделното им събиране. Министерство на околната среда и водите има европейски и национални финансови инструменти, с които да подпомага общините за почистването на нерегламентирани сметища и събиране на отпадъците“, подчерта вицепремиерът.
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер отбеляза, че целта на Европа за следващите няколко години е да има конкурентноспособна и зелена индустрия.
„В новия програмен период на ЕС е заложен изключително тесен съюз между опазването на околната среда и икономиката. Огромна част от ресурса на ЕС ще бъде изхарчен за две неща – дигитализация и зелени технологии в най-различни формати. Радвам се че ТИЗ е предусетила направлението, в което трябва да инвестира“, обяви министърът на иновациите и растежа.
Той оповести, че до края на март ще тръгне новата мярка в Министерството на иновациите и растежа за подпомагане на компании при инсталиране на технологии за енергийна ефективност.
„Мярката и безвъзмездна, грантова, и е насочена към малки и средни предприятия. Тя е в размер на 140 милиона лева, но в момента текат интензивни преговори между Министерството и Европейската комисия, така че се очаква да нарасне с няколко десетки милиона лева безвъзмездна помощ“, каза министър Даниел Лорер.
След форума и двамата министри се повозиха на новия електрически автомобил, който се произвежда от Милара Интернешънъл. Той е сертифициран от европейската организация ЮТАК Франция, което дава възможност да се продава в цяла Европа. 30 български общини също ползват автомобилите на Милара Интернешънъл, които се произвежда с два вида батерии - за пробег от 150 и 300 км. Към автомобила има огромен интерес и от Европа, и от САЩ, а от предприятието са си поставили амбициозната цел 100% от производството да е ситуирано в България.

Main Menu