Печат на тази страница

ОбС „Марица“ гласува помощи за пострадалите в Трилистник и парични награди за доброволцитe

20 Сеп 2022 15:20

С пълно единодушие Общински съвет „Марица“ подкрепи предложението на кмета Димитър Иванов пострадалите от наводнението в Трилистник да получат помощи, а доброволцитe и кмета на селото Мирчо Петров – парични награди за проявената самоотверженост и храброст.
Така 112 бедстващи семейства ще вземат по 500 лева, а 7-те доброволци, отзовали се в решаващия миг и спасили стотици човешки животи, ще бъдат възнаградени с по 1000 лева. Една брутна работна заплата пък се дава на кмета на с. Трилистник за денонощните грижи, които е положил за опазване на живота на хората и имуществото им.
Петров благодари на общинските съветници.
„Благодаря много за гласуваните средства. Не пожелавам на никого да изпита това, което аз и кмета на община „Марица“ Димитър Иванов преживяхме в нощта на 3-ти септември, когато река Стряма излезе от коритото си и заля 120 къщи в Трилистник. Лошото беше, че нямахме информация какво става, дори нямахме време да включим сирената. Наложи се да спрем тока на селото, защото водата толкова бързо нахлуваше в домовете, че имаше опасност от токови удари. Благодарен съм, че успяхме да спасим всички, които имаха нужда от помощ. Всеки един от нас е избран, за да защитава хората – имаше момент, в който си мислех, че не съм успял да се справя с това си задължение.
Благодаря на кмета на община „Марица“, че не ме остави и в продължение на 5 денонощия бе редом с мен, рамо до рамо. Благодаря на председателя на Общинския съвет Гергана Трендафилова и на общинската администрация за подкрепата. Благодаря от името на населението на село Трилистник. Благодаря на всички Вас“, обърна се към общинските съветници Мирчо Петров.
В емоционална реч Димитър Иванов върна лентата към страховитата нощ на 3-ти септември.
„Не мога да опиша ужаса, който изживяха хората и който ние с Мирчо съпреживяхме с тях. Не искам никога, в никое от селищата на община „Марица“ да се повтаря случилото се в Трилистник. Благодаря на Господ, че ни даде сили, разум и кураж да отреагираме навреме и да спасим всички. Благодаря, че бедствието се случи в светлата част на денонощието. В 4,30 часа сутринта ми се обадиха, че водата е стигнала до Калековец. Трябваше да се вземат адекватни и бързи решения.
Няма как да Ви пресъздам какво преживях в различните ситуации и моменти – човек трябва да мине през това. Стихията дойде внезапно, след като беше стигнала до Скутаре, бе минала под подлеза на магистралата и изхвърлила асфалт на 100 метра. Вълната, която заля Трилистник със страшна сила, помете огради, мрежи и къщи. Евакуирахме 100 човека и в един момент водата стигна до емблемата на джипа ми и той изгасна.
Това бе най-страшния миг за мен - притесних се, че няма да мога да откарам не само тези, които бях качил вътре, но още поне 300 човека, които трябваше да бъдат изведени от домовете си. В един момент и аз, и Мирчо, се почувствахме безпомощни, единствената мисъл, която ми се въртеше в главата, бе че няма да можем да спасим всички“, просълзи се кметът на община „Марица“, спомняйки си преживения ужас.
Той изказа признателност на младежите, изиграли решаваща роля в спасителната операция, благодарение на чиито усилия, бедствието в селото не е взело нито една жертва.
„Слава Богу, тогава с един трактор се появиха младежите от Трилистник, които всъщност са нашите герои. Те донесоха добрата новина, че в центъра на селото е сухо и извадиха буквално от лапите на смъртта страшно много хора. Наградата, която им даваме, е нищо в сравнение с това, което те направиха. Благодаря на Господ, че тези смели деца, младежи и мъже не пожалиха време и загърбиха собственото си имущество, за да спасят човешки животи. Радвам се, че имаме толкова храбри хора в нашите села – знам, че такива са във всички населени места. Сигурен съм, че кметовете на останалите селища също биха постъпили като Мирчо Петров“, категоричен бе Димитър Иванов.
Той благодари на администрацията на община „Марица“, на общинските съветници, на областния управител Ангел Стоев, на Регионална дирекция по противопожарна безопасност и защита на населението, на правителството и на президента Румен Радев за подкрепата.
„Благодаря на всички, които се отзоваха в този тежък момент за помощта и съдействието, които ни оказаха. Признателен съм и на президента Румен Радев и на представителите на кабинета, затова, че дойдоха и с хеликоптер се уверихме, че няма бедстващи хора и успяхме да преценим нивото на водата в селото.
11 години съм кмет - това е единственото българско правителство, което ни покани на заседание на Министерски съвет, за да кажем каква е ситуацията и от какво имаме нужда“, посочи управникът.
Той прогнозира, че за да бъдат избегнати подобни бедствия в бъдеще, ще са необходими сериозни средства за възстановяване на компрометираната дига по трасето на реките Стряма и Марица и допълни, че сигнализира за проблема още от 2012 г. насам.
„Ако държавата не ни отпусне средства да изчистим река Аврамица, да направим обследване на останалите рискови села като Костиево, Радиново, Строево и Рогош, ще заложим такива в следващия бюджет. Въз основа на това ще направим план за действие при подобни бедствени ситуации“, подчерта кметът Димитър Иванов.

Свързани статии (по етикет)

Main Menu