Жители на Раковски: Не сме съгласни с мнението на кмета и депутата Шишков. Гласувало се е и на други празници у нас

16 Ян 2021 16:14

 

Група интелектуалци, общественици, жители на Община Раковски – католици, православни, евангелисти и мюсюлмани от община Раковски изпратиха своя позиция до медиите относно писмо на кмета на общината Павел Гуджаров до Президента на Република България за промяна датата на изборите, както и изказванията на народния представител от Община Раковски Младен Шишков (ГЕРБ) по същата тема.

 

Ето и тяхната позиция:

В писмото ясно прозира един евтин популизъм така популярен преди избори в нашата страна. След подробната справка в уикипедия за християнството в България и в частност участието на католическото население в тези процеси се приписват на сегашното президентство поредица от погрешни решения, които принизяват католическото население до по - нисша категория от останалото население, което е най-малкото смешно, поради детинските аргументи, които се излагат. Те не кореспондират с реалното положение в страната и в частност Община Раковски. Странно е как малка група политически обвързани хора се явиха, като изразители на волята, на всички католици без някой да ги е упълномощавал да изразяват своите политизирани мнения от името на общността. По този начин самите те насаждат противопоставяне и разединение сред населението на Община Раковски.

 

Не е вярно, че всички жители на град Раковски застават зад мнението да се промени датата на изборите, заради големия християнски празник. В крайна сметка празника може да превърне и изборния ден в празник, в ден на единение и семейно щастие. Избирателите са почти равни като бройка по отношение на православни и католици, с лек превес на последните в град Раковски. Още повече, че представители на католическото население не виждат нищо притеснително в това да се гласува на 04.04.2021 г., тъй като то не отнема повече от половин час, на фона на афишираните от авторите четиридневни празненства за Великден.

А и да не забравяме, че избори са се провеждали и на други празници, като 24 Май или през 2014г. отново бяха проведени парламентарни такива на Рамазан Байрям, а мюсюлманите в България са приблизително 800 000! Но всички упражниха правото си на глас без да мрънкат.

Странното е, че точно сега някои хора се сетиха за религиозните чувства на хората от град Раковски и село Белозем, и как те се накърняват от президентството. Така лесно пришиха ниския стандарт на живот на града от преди повече от 20 години, пак на решенията на президентството. На този фон се изсипват големи благодарности на правителството за проспериращото положение в момента. Защо все пак, не се отговори на въпроса защо град Раковски от близо 20 000 души през предишния период в момента е около 16 000 души, въпреки наличието на Индустриалната зона в село Стряма. Защо продължава трудоспособното население да търси прехраната си в чужбина.
Могат да се изтъкнат още много аргументи ,които да подчертаят несъстоятелността и липсата на връзка с реалното състояние на нещата в града, на адресираното до президентството писмо от кмета. Да, но то ще обогати фолклора по отношение на популистки действия, на изпълнителната власт насочени към президентството, а от там и населението на страната ни.
В завършек – кой ви дава право на обща позиция, кой ви даде ниво да пишете на президента или да коментирате негови решения, след като е спазено законодателството на правовата държава България. Или Президентът Румен Радев трябва да бъде послушен?!

Main Menu