В Белозем отстрелват щъркели – символа на града

23 Апр 2021 18:50

„В последните седмици на територията на село Белозем, община Раковски, се наблюдава смущаваща тенденция. Вече трети щъркел доказано е умъртвен по жесток начин – отстреляни с пушка“. Сигналът е подаден от граждани в социалните мрежи.

„Притежателите на оръжия на територията на селото трябва да се замислят и да престанат с порочната практика, която са захванали. Още по-смущаващото е, че единият щъркел е намерен в двора на училището“, пишат още хората и се надяват чрез видеонаблюдението в селото извършителите да бъдат разкрити.

Откритите ранени щъркели в Белозем са били транспортирани до Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив кметът на селото Виолета Петрова. Тя каза, че случаите са два и те са инцидентни. За тях е докладвано на органите на реда и са в процес на изясняване.

 

От "Фокус" потърсиха за информация и Градимир Градев от „Зелени балкани“, който съобщи, че за голямо съжаление двата щъркела са вече мъртви. Единият е бил докаран мъртъв от Белозем, а другият е починал в последствие. В телата и на двете птици са открити съчми. Не е ясно точно какво е оръжието, с което са били отстреляни, но това ще се доказва с експертизи.

От „Зелени Балкани“ се надяват това да не е тенденция. В конкретните случаи те са действали в пълен синхрон с местната администрация и общинската власт. „Подобни случаи се доказват трудно“, каза още Градев, на база предишен опит.

В селото живеят 40 двойки щъркели. През 2005 година Белозем е обявено за европейското селище на белия щъркел, като всяка година там се празнува Денят на белия щъркел. Тази година на 15 май той ще се проведе за петнадесети път. Фокус на форума, който е под патронажа на Министерството на околната среда и водите, ще е презентацията „Туристически маршрути за белия щъркел в Белозем”.

Main Menu