Шишманци на протест срещу кариери

15 Апр 2022 13:18

 

На 9 април след проведено общоселско събрание заради кариерите в с.Шишманци става ясно, че фирма "Холсим" има намерение за разширяване на кариерата.

Намерението е одобрено от общинския съвет в Раковски,без да уведоми населението на Шишманци.Към момента има два терена на "Холсим" върху който е кариерата и който са активни вече 70 години.

Хората се оплакват от постоянно запрашаване, а улиците не се пръскат освен в случай на проверка. От гърмежите къщите са напукани. Камионите вървят един след друг.Във нашата община има рекорден скок на белодробните заболявания, съобщават жители на Шишманци.

Тяхните искания са за спиране на концесията и рекултивиране на кариерата.

Друг мотив на хората от селото е, че има много земеделски производители, които също са потърпевши от кариерите. От взривовете се разместват земните пластове и водата бяга надолу,
което пречи на поливането за земите.

Други опасения на жителите на селото са, че се планира изкопите които са направени да ги използват за депо за отпадъци(понеже двете клетки на Еко завода е вече препълнени.

Именно за това тази събота жителите на селото се вдигат на протест. В 10:00 часа те ще се опитат да затвори пътя-Шишманци-Белозем!

Main Menu