Почетен караул и концерт „Пробуждане с хоро” за Трети март в община „Родопи”

03 Мар 2022 15:56

 

Патриотичен дух обзе община „Родопи” навръх Националния празник. Трибагреници се развяха на десетки места във всички населени места от общината. Стотици жители на община „Родопи” почетоха с цветя празника Трети март.

С почетен караул и с издигане на националния трибагреник пред паметта на знайните и незнайни герои, жертвали се за свободата на Отечеството бе почетен националният ни празник в село Марково. За да поднесат почитта си на тържеството бяха кметът на обшина „Родопи” Павел Михайлов, кметът на Марково Десислава Терзиева, общински съветници, жители на Марково и гости. В отбелязването на годишнината взеха участие и Военно формирование 44220 под командването на подполковник Петко Петков.

Честването започна с панихида, отслужена в параклис „Вси Български Светии”. Последва празничен рецитал на децата от школата по актьорско майсторство към НЧ „Алеко Константинов-1907” и техните ръководители Даниел и Даниела Русеви. Отбелязването на 144-та годишнина от Освобождението продължи с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника в малкия парк на селото.

За датата Трети март, историческото значение на Сан-Стефанския мирен договор и необходимостта всяка година да си припомняме историята, разказа в словото си кметът на общината Павел Михайлов.

„ Ние трябва да помним историята, а тя многократно ни е показвала, че българският народ е силен само тогава, когато е обединен. Днес все повече се нуждаем от това. На нашия национален празник всеки българин, където и да се намира по света, се чувства горд със славното минало на родината си. Но Трети март трябва да е пример и всеки ден трябва да си повтаряме, че сме български граждани. Защото Трети март ни дава национално самочувствие и чувство на патриотизъм. Патриотизъм, на който ни възпитават от ранна детска възраст, който ни следва през целия ни живот. Аз вярвам, че един народ, който е имал славно и велико минало, може да има славно и достиойно бъдеще.Затова да помним най-доброто от българската история, да го предадем на нашите деца и внуци , за да сме със самочувствието на горди бългаари. За да я има вечно България”, каза в словото си кметът на общината Павел Михайлов.

За седма поредна година, по повод националния празник на България, в Цалапица организират флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”. Началото на мащабната патриотична проява беше дадено с пукот на пушки и гайдарско надсвирване.

По традиция празничният ден в Цалапица започна с церемония в местността „Каламица” - лобното място, където се е състояла една от най- големите освободителни битки. Да отдадат почит на десетките загинали бяха кметът Павел Михайлов и заместник-кметът Емилия Иванова. Заедно с кмета на селото Ивайло Данаилов, общинските съветници от Цалапица и жители на селото те се поклониха пред паметта на руските войни. Заупокойна молитва отслужи местният свещеник.

В знак на признателност пред паметника - костница на загиналите в боевете в село Брестник заместник-кметът Емилия Иванова поднесе венец .

Main Menu