Павел Михайлов: Референдум да реши за нова детска градина в Крумово

07 Мар 2022 14:51

 

Чрез допитване по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление жителите на село Крумово да решат искат ли нова детска градина. Това предложи кметът на община „Родопи” по време на събрание с крумовци. До срещата се стигна, след като проект за изграждане на нова и модерна детска градина в парка до жп гарата на селото предизвика дискусия сред населението.

На събранието присъстваха още кметът на селото Румяна Самоковарева, заместник-кметът на общината Емилия Иванова, председателят на ОбС”Родопи” Георги Цанков, общинските съветници Николай Гачев, Ангел Драганов, Илия Илиев и Боряна Бръзкова, гл.арх. на общината Атанас Недевски, специалисти от общинска администрация, директорът на детска градина „Снежанка”Диана Младенова, както и авторът на проекта арх. Косев.

Да се запознае лично с проблема в Крумово беше и Владимир Маринов, член на Постоянната комисия по бюджет в 47-мото Народно събрание и бивш заместник-кмет на община „Родопи”.

Кметът Павел Михайлов обясни нуждата от изграждане на нова детска градина в Крумово с нарастване на населението с млади семейства.

„ Всяка година десетки деца остават извън приема в детската градина, защото капацитетът на групите се запълва. Тенденцията е за увеличаване на броя на децата в Крумово и ние трябва да отговорим на изискванията на родителите. Затова сме длъжни да работим и да създадем необходимите условия”, коментира Михайлов. Статистиката сочи, че на прием тази година подлежат 105 деца, а капацитетът на действащата детска градина в момента е 84 деца. „Това означава, че молбите на родителите на повече от 20 деца ще останат неудовлетворени.”

Сградата на детската градина в Крумово е над 100-годишна и е силно амортизирана. В годините тя е ремонтирана и поддържана, но има недостиг на места и тя не може да поеме още деца. Поради това и групите в нея са смесени.

Крумовци се обединиха около идеята, че селото има нужда от нова детска градина, но къде да бъде тя предизвика сериозен дебат.

„Специалистите посочиха терена в парка около ЖП гарата като най-подходящ за строителството. Обсъдена е реконструкция и преустройство на сградата на съществуващата детска градина, двора на училището и площта на парка зад кметството. Но се оказва, че съществуват редица пречки тези пространства да бъдат обособени за осъществяване на проекта”, обясни кметът.

Депутатът и член на комисията по бюджет в Народното събрание Владимир Маринов обясни, че в новия държавен бюджет Министерството на образованието ще разполага със средства за реконструкция и строителство на детски и учебни заведения. По думите му е важно общините да имат готови идейни проекти, които да бъдат подадени навреме в министерството.

 

Според проекта на община „Родопи” детската градина в Крумово ще бъде с капацитет за 120 деца, разпределени в 5 групи- четири градински и една яслена група. Проектът дава възможност при необходимост да бъде ракрита и допълнителна 6-та група. Всяка група ще има собствена детска площадка, отделно в двора ще бъде изградена спортна площадка и вътрешна зала за спорт и празнични инициативи. Предвидени са помещения за топла и млечна кухня, перално и котелно.

Желанието на хората да се организира Общо събрание на населението, където да упражнят правото си на пряка демокрация е много голямо Важно е обаче и колко хора реално ще отидат да гласуват, ако местният референдум се проведе.

Main Menu