30 художници се включиха в благотворителна изложба за възстановяване на храма в Храбрино

03 Апр 2022 13:04

Тридесет художници се включиха в благотворителна изложба за възстановяване на храма „Св. Харалампий“ в пловдивското село Храбрино. Инициативата е на семейство Таня и Александър Бобчеви, които подкрепят възстановяването на църквата, създадена преди 170 години.
В благотворителната изложба със свои творби се включват Ангел Гешев, Ангел Китипов, Антония Маринова Крейзи, Атанас Колев, Барбара Хенкес, Борис Богданов, Валери Ценов, Велислава Пежгорска, Вихра Григорова, Вячеслав Есенков, Данчо Григоров, Елена Терзийска, Златка Шеткова, Иван Тотев, Иван Шишков, Илияна Манукова, Илиян Ангелов, Лили Кючукова, Лейля Пехливанова, Мария Ширяева, Мичо Димитров, Снежана Фурнаджиева, Станка Александрова, Таньо Павлов, Таня Бобчева, Тодор Игнатов - Тони, Тоньо Цанев, Цветана Гумеля.
Със своя картина се включи и 14-годишната Анастасия Шишман, която преди няколко седмици пристига заедно със семейството си в България. Тя е бесарабска българка и е учила в художествената гимназия в Исмаил. Заедно с майка си Евдокия и баща си Павел, с баба си, 7-годишната си сестра Света и 5-годишния си брат Иван Шишман вече са настанени от доброволци в Пловдив. От Кризисния център в града са осигурили жилище за многодетното семейство, а децата скоро ще започнат училище и детска градина.
„За първи път се включвам в благотворителната кампания на семейство Бобчеви. Участвам в изложбата с две платна живопис – с двойка лебеди в езеро и първите щъркели. Мисля, че благородната кауза за възстановяване на православния храм „Св. Харалампий“ заслужава да бъде подкрепена от нас, пловдивските художници и се надявам да има успех“, сподели пловдивската художничка Златка Шеткова, която само преди 2 седмици представи своите най-нови творби в изложбата „Брегове“ в галерия „Лабиринт“.
Големите гайди от Асеновград с ръководител Стефан Янев дадоха старт на благотворителната изложба – концерт. Със свои изпълнения се включиха и Академичният камерен хор „Гаудеамус“ при АМТИИ „Проф. Асен. Диамандиев“ с диригент проф. Весела Гелева и хормайстор Диана Райчинова, както София Шукерска, дуо „Летящите номади“ и Таньо Павлов – кларинет.
Инициативата бе подкрепена и от музиканти и преподаватели от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Сред тях и проф. Веселин Койчев заедно с дъщеря си Светлина Христова, която е вокален педагог и сина си Петър Койчев, който е преподавател по поп и джаз китара.
„Времето е дало своя отпечатък и влагата от течащия покрив е унищожила част от уникалните стенописи в църквата. Получихме 15 хиляди лева за ремонт на храма от Община Родопи, но ще трябват още средства за възстановяване на покрива, който е изграден с титли и хоросан“, коментира Таня Бобчева. Тя уточни, че увредените от влагата стенописи се нуждаят от спешна реставрация и веднага след ремонта на покрива на храма, ще започнат инициативи за набиране на средства и за тях.
Повече от 20 картини се продадоха още в първия ден на изложбата. Тя продължава до 27 април в Храбрино и след това ще премине в галерия „Арсенал“ в „Капана“.

 

Автор: Екатерина Кючукова 

Main Menu