Реновират улици и осветление в 14 села с близо 7 млн. лева

18 Май 2022 09:19

 

Основен ремонт на централни улици и пълна подмяна на осветлението в 14 населени места в рамките на Община Родопи – това е заложено в намерението на администрацията да тегли изгоден кредит от 6,7 милиона лева, който ще се изплаща 10 години. Предложението предстои да се обсъжда и гласува на предстоящата сесия на общинския съвет в края на месеца, информира председателят на местния парламент Георги Цанков. Средствата ще бъдат придобити от ФЛАГ – фонд за органите на местното самоуправление в България, при това при изключително добри условия при годишна лихва от едва 1,54 на сто, подчерта Цанков. „Подкрепям поемането на този дълг и дори призовавам колегите-съветници за пълно единодушие“, призова председателят на ОбС, според когото администрацията и съветниците дори са закъснели с това намерение на фона на сериозната инфлация.
С близо 1 милион и 200 000 лева ще бъдат тотално обновени повече от 2500 осветителни тела в по-голямата част от селата в Община Родопи. Новото LED осветление ще е много по-ефективно и икономично, а спестените от ток средства ще можем да инвестираме в образование, здравеопазване, екология и благоустрояване, посочи Георги Цанков.
Останалите 5 и половина милиона лева от заема ще бъдат вложени в реконструкцията на поне по една първостепенно важна улица в села като Оризари, Брестник, Белащица, Златитрап, Крумово, Марково, Браниполе и още 7 населени места. Където е необходимо, ще се подменя и подземната инфраструктура. Освен уличните ремонти кредитът предвижда и облагородяването на паркове в селата Първенец и Брестовица. Ще се изгради също и футболно игрище за училището в село Кадиево.

Main Menu