Ангел Джамбазки в село Ситово: Преди всичко, човек трябва да бъде добър български родолюбец, патриот и националист

15 Авг 2022 08:47

Евродепутатът Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата съпредседатели на ВМРО присъстваха на честванията за 110 годишнината от обявяването на Балканската война в родопското село.

Проливният дъжд не уплаши събралите се на площада в Ситово, където гайди и изстрели на пушки го огласяха. С подкрепата на ВМРО се състоя историческа възстановка на събитията от 5 октомври 1912г. с участието на Комитет "Родолюбие“, на която Цар Фердинанд и младият Княз Борис приеха строя на 23-ти Родопски Полк.

На мегдана Ангел Джамбазки поздрави участниците за изпълнението на възстановката, като подчерта, че такива трябва да се правят все повече и по-често и да бъдат подкрепяни както от общинската администрация така и от държавата.

„Така трябва да се помни историята, миналото и героизма на нашите братя българи, бранили с кръвта си единството на Отечеството и всеки един българин от Дунав до Бяло море, и от Охридското езеро до Черно море. ВМРО винаги е подкрепяла и ще продължава да подкрепя родолюбиви начинания, които съхраняват историята и родовата памет. Преди всичко обаче, човек трябва да бъде добър български родолюбец, патриот и националист.“- заключи Джамбазки.

Да поздравят ситовци и да бъдат част от техния празник бяха и общинските съветници от групата на ВМРО в ОбС-гр.Пловдив Владимр Кисьов, Стефан Послийски и д-р Иван Црънчев, както и зам.кметът на район Южен Павел Милушев. От администрацията на община Родопи присъства единствено зам.председателят на Общинския съвет Пламен Кабаков, който бе и участник в историческата възстановка заедно със своя син Светослав. Кабаков е бивш кмет на село Марково и голям родолюбец. По негова инициатива елитът на ВМРО се събра в малкото планинско селце. Воеводите бяха сред първите посетители на личната етнографска сбирка на Пламен Кабаков къща-музей „Еснафска задруга“.

Main Menu