Белащица решава дали да стане част от Пловдив

17 Дек 2023 09:20

Жителите на Белащица трябва да отговорят на въпроса: "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към община Пловдив?".

По избирателни списъци хората от селото с право на глас са 1711 души и още 23-ма са се записали по настоящ адрес. Ще се гласува в 3 секции в местното училище, уточнява БНР.

За да е валидно допитването, трябва да са гласували поне 700 души или около 40 % от имащите право на глас. За да се отдели Белащица от състава на община „Родопи“, положително трябва да са гласували 50 % плюс 1.Идеята за допитването е на местния инициативен комитет, като очакванията са присъединяването към Пловдив да даде повече възможности за развитие на Белащица. Предишният Общинският съвет на Пловдив даде съгласие за приемане на селото, докато община Родопи бе против.

Референдумът бе насрочен със заповед на областния управител Илия Зюмбилев след като жалбата на кмета на община Родопи Павел Михайлов пред Административния съд в Пловдив, бе оставена без разглеждане. Кметът обжалва пред Върховния административен съд, от където се чака становище.