Нападките продължават: Левски с гневна декларация срещу Балкан

19 Ян 2019 11:22

БК Левски Лукойл: След като делим един и същ покрив над главите си, тогава сме длъжни да се уважаваме!

Два дни след победата на Левски Лукойл над Балкан с 96:73 в реванша от ¼-финалите за Купата на България в Ботевград, истината, излиза наяве.

Благодарим на Окръжна Дирекция МВР София, за бързата и своевременна намеса, която предотврати по-тежки инциденти в трибуните на мача на 16.01.2019 г. Официалното становище на ОДМВР София само затвърждава провала на Балкан в организацията на сигурността на това така важно и за двата тима събитие.

Ето го и официалното становище на ОДМВР:

„По решение на ръководството на баскетболен клуб „Балкан“ охраната на спортното съоръжение и опазването на вътрешния ред бе поверено на 10 охранители от частна охранителна фирма и 15 стюарди, назначени от отбора домакин. След като от клуба не е проявено желание за вътрешна полицейска охрана, с цел обезпечаване на обществения ред на територията на град Ботевград и направленията на придвижване на привържениците на отборите, по предварителен план на ОДМВР - София са били включени 35 полицаи от ОДМВР - София и допълнително придадени 30 служители от дирекция „Жандармерия“.“

БК Левски Лукойл се противопоставя остро на всякакъв вид агресия и непристойно поведение по време на спортни събития. Ние полагаме усилия нашите двубои занапред да минават под знака на добрия тон и феърплея, не само между баскетболисти и треньори на терена, но и по трибуните.

Но БК Левски Лукойл категорично не приема обвиненията, че нашите фенове са в основата на последния конфликт в „Арена Ботевград“! Нека този конфликт тежи на съвестта на Балкан, откъдето са преценили съвсем безотговорно и без всякаква здрава мисъл в главата, че подобна битка с огромен заряд като тази, която поднесохме на зрителите в сряда вечер, е възможно да бъде опазена от 15 стюарда и 10 охранителя от частна фирма. Абсолютно безумие е в момент като този да се откажеш от услугите на полиция в залата и да разчиташ единствено на късмета да не се случи нещо лошо.

«Трябва ли някой да умре, че да се спре това безумие?»

Тази статия, появила се на официалния сайт на Балкан на 06.01, разбуни духовете в родния баскетбол и открехна вратата към поредица от въпроси, начело с морала на привържениците и степента на охрана срещу изстъпления по време на дербитата. Статия, която в емоционален стил задава въпроси, на които до преди седмица бяхме да отговаряме ние.
Днес обаче, тази статия звучи така, сякаш е писана от нашия клуб, а не от ботевградския.

Ние, господа, също питаме: Трябва ли някой да умре, за да се сетите, че няма как да се опази живота на над 2500 зрители в «Арена Ботевград» само с 25 души – 15 стюарда (тук, живо се интересуваме дали стюарди на мача бяха президента на Балкан и домакина на Балкан, които на видеозаписите най-активно усмиряват собствените агресори от своята агитка) и 10 частни охранители?

Дали, според вас, тази бройка хора, били те и най-подготвените, най-хладнокръвните и най-опитните (а всички видяхме, че те въобще не са такива!!!) е достатъчна, за да гарантира на 2500 зрители, че нищо и никой няма да застраши здравето им в «Арена Ботевград»?

Вие питахте преди седмица не ни ли е срам да гоним от залата майки с деца, а ние днес питаме: Не ви ли е срам да гоните от залата бащи, довели невръстните си синове, за да стискат палци за Левски и не ви ли е неудобно да разревавате същите тези деца, които на почивката трябваше да станат свидетели на грозните провокации от страна на местната публика, да се притесняват дали самите те няма да станат обект на атака и да не искат занапред да посещават други мачове?

Вие ли господа от Балкан имате наглостта да говорите за буферна зона в зала «Универсиада», когато в «Арена Ботевград» най-агресивната част от вашите привърженици бяха разположени на 15 метра от сектора, отделен за фенове на Левски!

Кой допусна хора в «Арена Ботевград» с бутилки в трибуните? За такива ли пълни зали мечтаем – с агресия и насилие? Ще допуснете ли същите лица и на следващия мач? Това ли са вашите фенове?

Все въпроси, които чухме и които ни бяха натъртвани многократно през изминалата седмица. Въпроси, които днес задаваме абсолютно същите към вас и към баскетболната и спортната общественост у нас.

Зали, в които да властва безнаказаност и зали, в които сигурността да виси на косъм, заради безхаберието на отбора-домакин? Много е лесно да се сочи с пръст, много е лесно да хвърля вина! Проблеми могат да възникнат навсякъде, във всяка една зала, с всяка една публика, с всеки един отбор. Защото никой не е застрахован и когато бяхме разкъсвани от критика, глобени, заклеймени като вечните агресори, ненапразно призовахме за повече колегиалност и толерантност!

Колегиалност и толерантност обаче са две неща, които са забравени в българския баскетбол! В българския баскетбол, уви, има един президент, който лепи печати на публиката. Президент, за когото публиката на Левски е «футболна» и няма място в нашия спорт и в нашите трибуни!

Днес БК Левски Лукойл пита този президент и неговите съмишленици, каква тогава бе публиката на Балкан в реванша срещу нас за Купата на България в «Арена Ботевград»? Питаме, тъй като в непосредствена близост до сектора с фенове на Левски, стоеше цял футболен отбор, дошъл да подкрепя домакините (футболен клуб Ракитин Трудовец – б.р.).

Трябва ли тези момчета с жълти горнища, само защото са футболисти и може би също не разбират от баскетбол, занапред да не бъдат допускани в баскетболна зала? Те повече футболна агитка ли са, или напротив – те са по-малко футболна агитка от агитката на Левски?

Дали този президент, който обича да категоризира зрителите в баскетболната зала би се ангажирал да коментира и присъствието на хокейния отбор на Балкан по време на двубоя между баскетболния Балкан и Левски Лукойл за купата?

Представяте ли си какво кощунство: хокеисти на баскетболен мач?!

А вие, които се биете в гърдите, че много обичате баскетболната игра, вие давате ли си сметка колко обидно, колко грозно, колко дискриминационно и срамно е това да делим хората, прекрачили прага, на която и да е баскетболна зала у нас? Защото на мача ни с Берое в Стара Загора, в трибуните също имаше фенове на футболния Берое.

Да вземем да ги линчуваме ли? Или да им ударим черни печати в паспортите, понеже за объркали спорта???

Или най-добре да ударим черен паспорт на няколко клуба в НБЛ и да ги изхвърлим от лигата, защото публиката им не отговаря на критериите на един баскетболен президент за «баскетболна публика»?
Ами, най-добре!

Така този президент и неговият отбор най-после ще се успокоят, ще спрат да сънуват кошмари с името на Левски и ще престанат да виждат призраци, зад които да скрият собствената си безпомощност и БАСКЕТБОЛНА немощ – и на терена, и в трибуните!

Само припомняме на този баскетболен президент случка, за която паметта му явно е къса. Преди години, на мач между неговия отбор и Левски, в неговата зала, в която уж ходи само интелигентна, възпитана и компетентна баскетболна публика, местен фен извади нож в трибуните! Грозна история, която тогава ръководството на Левски не раздуха, защото в този живот и в този спорт, има неписани правила и едно от тях е да бъдеш смирен, защото не знаеш утре пред коя порта ще те завари утрото.

Малко по-смирен трябва да бъде и още един баскетболен президент и още един клуб, хитро яхнал гребена на вълната, пригласяйки как няма по-големи злодеи в българския баскетбол от Левски Лукойл.
От там наскоро написаха колко важно е един спортен отбор да радва своите фенове как в това е смисълът на спорта.

Да, господа! Не знаете колко сте прави!
Но така, както вие излизате да играете за победа за вашите фенове, същото го правим и ние, защото Левски е най-славното име в българския спорт и защото няма по-велика и по-благодарна публика от «синята».

Няма да чуете в Левски да се крием зад нечие съдийско отсъждане, това е ваш патент. Няма да чуете някой от Левски да хленчи срещу съдийството. Защото човек трябва да умее да остава достоен дори в загубите! Ние имахме труден период, но нито за миг не се оправдахме с някой друг за нашите провали. Минахме през своята Голгота, отчитайки собствените си грешки и с високо вдигната глава.
След като играем в една и съща лига, след като се борим за едни и същи отличия, след като делим един и същ покрив над главите си, тогава сме длъжни да се уважаваме.

И един колегиален съвет, ей така, по шампионски:
Следващият път, когато загубите, погледнете първо в собствената си купчинка. Потърсете първо вина в себе си. Бъдете критични към себе си. Хвърлянето на кал, заливането с помия, изопачаването на фактите, изкривяването на истината и манипулирането на общественото мнение – това са все черти на слабия човек, на човека без доблест и кураж, на страхливия, че се е провалил още преди да е опитал да се научи да бъде победител!

САМО ЛЕВСКИ!

Main Menu