Академик Пд загуби от Аполон в Балканската лига /снимки/

08 Апр 2021 22:47

Академик Пд загуби от гостуващия Аполон Холон в последния си мач от група G на Балканската лига. Двубоят се игра в зала Колодрума, а израелският тим, който е участник в Шампионската лига, победи с 97:70 /26:17, 24:19, 24:18, 23:16/. Така Аполон зае първото място в групата, а Академик остана втори. И двата отбора вече си бяха осигурили участие във финалната четворка. Пловдивчани опитаха да се надиграват с класния си съперник, но тежката серия от мачове, в която се намират, както и отсъствието на двамата им основни играчи Йере Вуцица и Джахий Карсън, повлия на представянето им.

Двубоят започна равностойно, но постепенно гостите взеха превес и натрупаха 9 точки преднина след първата четвърт. Във втората Академик започна с 5:0, но израелският тим отново си върна контрола на мача и със солидна игра в защита взе 14 точки аванс на почивката. Третата четвърт започна равностойно, но постепенно Аполон успя да прибави още 6 точки към аванса си, който увеличи още повече в заключителните 10 минути.

Антъни Гуджино бе най-резултатен за Академик с 18 точки, Васил Бачев добави 10, Томислав Минков и Мартин Сотиров имат по 9 точки. Нейт Сестина бе най-полезен за победителите с 22 точки, Максим добави 12, Тайръс Макгий - 11.

Йордан Янков, старши треньор на Академик: Поздравявам момчетата, защото се хвърлиха максимално и опитаха да дадат 100 процента. Направихме и грешки. Не искам да звучи като оправдание, но този мач се оказа в тежък период за нас. Вчера имахме мач срещу Спартак Пл, Вуцица и Карсън ги нямаше, имаме и други състезатели с леки контузии, в събота ни предстои друг важен мач от НБЛ срещу Балкан. Радвам се, че по-младите момчета успяха да усетят това европейско ниво на баскетбола, към което всеки трябва да се стреми. Победата срещу Спартак снощи бе по-важна за нас и затова исках да я подсигуря. Финалната четворка в Балканската лига ще бъде между мачовете от четвъртфиналните плейофи и отново ще бъде тежко, но по-важно е турнирът да завърши, а догодина да има по-човешки график на срещите. Все пак това натрупване от мачове ще бъде полезно за нас. Със сигурност разликата между нас и Аполон не е толкова голяма, колкото показа днешния резултат.

Антъни Гуджино, Академик: Трудна седмица за нас, до момента изиграхме три мача, предстои ни още един. Имаме контузени състезатели, бяхме и малко уморени. Апоел е много силен и обигран отбор. Това са причините за загубата ни. Тези срещи със силни съперници са много полезни за нас и особено за по-младите в отбора. Смятам, че Балканската лига ни помага за двубоите във вътрешния шампионат. Имаме големи шансове да играем финал в Балканската лига.

Стефанос Дедас, старши треньор на Апоел Холон: подходихме по-сериозно към този мач, имахме повече време за подготовка. Искахме да отдадем нашия респект към противника и да покажем най-доброто. Играхме с около 80 процента от възможностите ни. От самото начало подходихме сериозно, нямаше го подценяването от първата среща. Така доиграхме двубоя по-спокойно. В отборите от Балканската лига има добри баскетболисти, но финансовото състояние на тези тимове не позволява привличането на по-класни чужденци. А това е необходимо за повишаване на нивото. При нас играят шестима американци. Тази година бюджетът ни е дори по-малък в сравнение с миналата, но пък направихме по-добра селекция и химията в тима е по-добра. Смятам, че израелски отбор ще спечели турнира и се надявам това да бъдем ние.

Main Menu