Трифон Пачев за условията в ДЮШ на Ботев, Никола Илиев и голямата любов на всички ботевисти - стадион "Христо Ботев"

20 Сеп 2022 15:44

Днес ще Ви представим втората част от интервюто с директора на "жълто-черната" школа Трифон Пачев, което той даде за клубния сайт на Ботев (Пловдив). В нея той разкрива за условията, предоставяни от ДЮШ, както и множеството футболисти, минали през школата на "канарчетата", които в момента са част от професионалния футбол.

Легендата на пловдивчани разкри за среща с Никола Илиев, който е част от италианския гранд Интер. В края на интервюто Пачев говори за голямата любов на всички ботевисти - стадион "Христо Ботев" и великата "жълто-черна" публика.

Какви условия предоставя школата на Ботев и как минава един ден на децата, настанени в хотелската част?

Ние имаме най-добрите условия в България и това ни задължава да работим много усърдно. Сутрин се събуждат децата, закусват, след което отиват на училище. Прибират се на базата, обядват и следобед започват тренировките, които се съобразяват с график. Ако има свободно време и възможност се остава допълнително за индивидуална тренировка. Вечерят и в определен час, 22 часа, трябва да са по стаите. Ние сме предоставили всички условия на децата, за да мислят само и единствено за училище и футбол.

Има ли интерес към юношите на Ботев от други клубове? С какво успявате да задържите юношите в клуба?

Почти всеки талантлив юноша има предложение от други клубове. Убеждаваме ги с това, че нашите условия са най-добрите. Историята на клуба е изключително важна. Стилът на работа в академията, стилът на игра на Ботев винаги се е отличавал от другите отбори. Винаги в Ботев се е играел нападателен, комбинативен и красив футбол. Това харесват феновете на Ботев и към това трябва да се стремят нашите фтуболисти.

Колко футболисти, минали през школата на Ботев, има в момента в Първа и Втора лига? Следите ли тяхното развитие и бихте ли отличили някои от тях?

Имаме доста футболисти, които играят в първа и втора лига, минали през нашата школа. Крис Добрев е в Славия, Слави Шопов е в ЦСКА, Ангел Бастунов е в ЦСКА 1948. Както знаете имаме и футболист, който е в Интер. Не мога да изброя всички, които са минали през академията, но мога да кажа, че тези момчета се представят достойно по отборите си. Да, моето желание е всички те да бъдат в Ботев, но те тръгнаха по друг път.

Никола Илиев получи повиквателна за мъжкия национален отбор. Именно вие доведохте Никола в Ботев. Какво бихте казали за него и той ли един от големите таланти на бг футбола?

С Никола Илиев поддържам непрекъснато връзка, той е един от големите таланти на българския футбол. Скоро, преди месец и половина, мина през базата и се видяхме, да поговорим. Аз лично съм възхитен от промяната, която е настъпила при него. Начинът му на мислене е коренно различен, укрепнал е физически. И най-важното – позитивна промяна в мисленето. Той има силен характер, той ми каза: Аз ще играя в мъжкия отбор на Интер. Нещо, което само Стоичков можеше да говори преди. Надявам се тази повиквателна да е самото начало. Но не спирам да повтарям на всички наши юноши, че футболът е професия и трябва да си изцяло отдаден на него.

Преди да застанете на директорския пост в ДЮШ се занимавахте със селекцията и докарахте Никола Илиев и Бисер Бонев в Ботев. Какво е различното при тях и как се намират качествени таланти?

Селекцията не е лесен процес. При селектирането на футболистите се гледат много неща. Освен спортно-техническите неща (техника, бързина, взимане на бързи решения, нестандартни изпълнения), изключително важно е детето да има характер, да има непримирост, да не се предава при първата трудност. При много деца това липсва и идва един момент, когато идва първата трудност бързо се предават.

Наскоро бе анонсирано основаването на Футболно училище Ботев Пловдив. Каква е основната му идея?

Това е проект, който се случва за първи път в България. Има го в чужбина. Основната идея е децата да бъдат привлечени от малки и да разберат какво е Ботев, да обичат клуба. Да започнат да тренират в Ботев и с техните родители да разберат какво представлява нашият клуб. Това да бъде като една основа, от която да тръгне и селекцията. Ние очакваме доста деца да дойдат. Да заобичат футбола и тези, които покажат добри качества, ще продължат тренировъчния процес.

Какви според вас трябва да са първите и важни стъпки като цяло за българския футбол за подобряване нивото на младите български футболисти?

Не може да четеш без да знаеш азбуката. В най-малките възрасти трябва да се приключи това търсене на резултати, а подобряване техническите способности на децата. Децата трябва да се забавляват от футбола и да го обичат. Хубаво е самите родители да разберат, че победата не е най-важното нещо.

Много отбори от Първа лига направиха дублиращи тимове, това правилна стъпка ли е в прехода на юношите към мъжкия футбол?

За мен е добре младите футболисти да се докосват до мъжкия футбол, защото така по-бързо се преодоляват разликите. Професионалният футбол изисква много добре физически подготвени футболисти и най-важното е търпението към младите играчи. Много пъти искаме младият футболист, започвайки да играе в мъжкия футбол, да прави геройства на терена, а на него му трябва време, за да се адаптира към обстановката. Дублиращите отбори са добра идея, защото навсякъде в Европа най-талантливите футболисти на 17-18-годишна възраст вече играят мъжки футбол.

Вие сте една от живите легенди на Ботев Пловдив. В момента най-важната тема за всички ботевисти е стадион Христо Ботев. Разкажете на малките „канарчета“ от школата, които все още не са стъпвали на „Колежа“, какво е митичното на този стадион и какво е да играеш пред великата „жълто-черната“ публика.

Връщате ме към младините и наистина се разчувствам, защото това е нашият дом. Колежа е домът на нашата публика, която е невероятна и несравнима. Нашата публика е много взискателна и тя винаги да наблюдава най-доброто на футболния терен. Нейната неистова подкрепа е била най-силният играч през годините. Публиката на Ботев много силно обича, но и много силно мрази. С нетърпение очакваме много бързо да се завърнем на стадиона. Представям си картината, в която Колежа е пълен и футболистите няма да стъпват на тревата. Имаме най-великата публика и тя заслужава футболистите да и се отблагодаряват. Защото футболът е направен за публиката. Чакам с нетърпение да стъпим на стадиона и всеки сам да почувства какво означава Колежа.

Main Menu