Четири отбора изпадат, един доброволно се отказва от Втора лига

15 Май 2020 18:20

Отборът на Ботев (Гълъбово) е изпратил писмо вчера до БФС, че се отказва от участие във Втора лига за следващия сезон. Тимът имаше сериозни финансови проблеми и явно не е успял да ги преодолее, което отваря едно място във Втора лига за новия сезон. Отделно изпадат по спортен път последните четири в класирането Спартак (Варна), Спартак (Плевен), отказалите се Поморие и Верея (Стара Загора).

Лицензирането е приоритет на Лицензионната комисия, която е независим орган към БФС. Други отбори, които да се отказват за следващия сезон за момента няма нито от Първа, нито от Втора лига, каза Атанас Фурнаджиев, който след това беше попитан дали е наясно какви са проблемите на ПФК Левски (София) и дали е застрашен лицензът на клуба.

"Ако има нужда от промяна в условията, ако има нужда от удължаване на срока или смекчаване на критериите за лицензиране, ще получим искане от тази комисия. За момента такова нещо няма. Искам да кажа, че не само Левски, а още много отбори са в тежко положение и имат притеснения за лиценза си.
"Притеснява ни днешната ситуация, която е много по-тежка от предишните две кризи в държавата: през 1995/1996, когато имаше хиперинфлация, и финансовата криза от 2007/2008. Такова тежко положение не е имало. Според мен Левски няма да фалира, но сме притеснени, каза още Фурнаджиев.

След това той говори и за възможността БФС да се възползва от мярката 60/40, която държавата въведе. Централата кандидатства и си помогна за заплати на свои служители.

"Тази мярка е за всички. Така че, който е могъл и е законно, се е възползвал, каза Фурнаджиев. Мярката беше въведена след избухването на пандемията от коронавирус и трябваше да подпомогне икономиката./sportal.bg

Main Menu