От Марица (Пловдив) направиха равносметка на изминалата година

01 Ян 2022 14:24

В последния ден от годината от Марица (Пловдив) направиха равносметка за изминалата година.

"Юбилейната 2021 година бе изключително успешна за „Марица“. Клубът посрещна годината в подножието на върха в Трета лига – Югоизточна група, а разликата с лидера не беше малка. Със силен пролетен полусезон „Марица“ не само стопи разликата, но и успя да завърши сезона като първенец, макар това да стана доста драматично. Последваха празненства – „Марица“ отново бе част от професионалния футбол и то навръх 100 годишнината си. Николай Димитров, неговите помощници, футболистите и ръководството на клуба направиха най-добрия подарък на безкрайно изстрадалия „жълто-син“ фен.

Всички те записаха имената си в историята на клуба, изненадвайки всички. Никой не слагаше отбора в сметките за Втора лига, но те успяха да сбъднат още една мечта. Началото на лятото бе белязано от успехи и в ДЮШ. Няколко отбора от школата завършиха сезона в призовите места и съвсем заслужено се окичиха с медали. През лятната пауза бе време за равносметка, селекция и много, много работа. Годината бе трудна, всичко се случваше в условията на продължаващата здравна криза, която неминуемо се отрази на всеки един аспект от живота. Главният акционер в клуба Христо Христов бе „виновникът“ всичко в клуба да се случва по план. Всъщност, той бе човекът, без който успехите през последните години нямаше да бъдат възможни. Ремонтът на трибуните на стадион „Марица“, подмяната на тревното покритие, както и останалите дейности по съоражението отнеха много време и още повече усилия. От друга страна, пред треньорския щаб стоеше тежка задача - да изгради един боеспособен отбор, един колектив с много нови състезатели в него, а след това тимът да се сработи и обиграе. Целта бе „Марица“ да бъде фактор в групата, да бъде далеч от зоната на изпадащите, да играе добър футбол, който да радва завръщащите се на стадиона привърженици.

След добрата предсезонна подготовка „Марица“ направо избухна на старта на шампионата, помитайки всичко по пътя си. Разбира се, никой не е смятал, че това ще продължи вечно. Междувременно отборът се завърна в своя дом скоро след започването на сезона. Така неусетно дойде септември, а в неговия край клубът отбеляза 100 години от основаването си с емоционален празник, в който главен герой бе най-успелият български футболист, легендарният Христо Стоичков. Стадионът бе пълен, а да се назоват всички звезди, уважили юбилея бе почти невъзможно. Това бе един неповторим момент, в буквален и преносен смисъл. Но най-ценното бяха усмивките по лицата на децата, усмивките по лицата на техните бащи и дядовци. „Марица“ стана на един век! Есента донесе още един повод за гордост за маричани. За пръв път от почти 15 години отбор от школата на клуба се класира за основната фаза на турнира за „Купата на БФС“. Направиха го юношите младша възраст. Те се представиха достойно в надпреварата и сложиха още една точка в графата „успехи“ през тази година. А сезонът във Втора лига продължи.

Програмата бе трудна и изключително сгъстена. „Марица“ победи много от силните отбори в групата, записа и няколко по-колебливи игри, допусна и загуби. Но се утвърди в горната половина на класирането. И целта бе изпълнена! Това костваше много, много труд и усилия на футболисти, треньори и ръководители, но те бяха възнаградени с постигнатите резултати. През изминалата година още по-ясно пролича продължаващата тенденция към завръщане на привържениците на футбола на стадиона в „Кършияка“. В днешни времена този факт е повод за гордост. Всъщност именно това е най-голямата награда за всички в клуба. Благодарим на всички, които ни подкрепяха и бяха с нас!

Бяхме заедно в победите и в загубите. Бъдете с нас и занапред! Така в края на годината, когато се прави равносметка, задължително трябва да се отбележи, че изпълнената със събития 2021 година бе изключително успешна за клуба. Постиженията бяха изключителни на фона на реалностите. А това няма как да не прави щастливи, както феновете, така и всички работили за тези постижения. Просто това беше годината на „Марица“. В навечерието на Нова година, нека заедно си пожелаем здраве, воля, ползотворен труд и късмет! И нека следващата 2022 година бъде поне толкова успешна, колкото изминалата! За да можем да продължим да мечтаем! А ние 100 години сбъдваме мечти!".

Main Menu