ФИСА: Пловдив е първа и много важна стъпка към Олимпийските игри

09 Май 2019 18:57

"Световната купа по гребане в Пловдив е първа и много важна стъпка за гребците по пътя им към Олимпийските игри през 2020 г. Убеден съм, че много от състезателите, които са в Пловдив ще намерят място на игрите в Токио." Това обяви изпълнителният директор на Международната федерация по гребане (ФИСА) Мат Смит. Квоти за Олимпийските игри в Токио ще се раздават на Световното първенство в Линц (Австрия) в края на август, а световният елит на гребането ще премери сили за първи път през сезона в България.
"Всички сме доволни да бъдем отново на най-бързия канал в света", каза Смит.
Той постави акцент върху китайския отбор, чийто технически директор от няколко месеца е петкратният олимпийски шампион Стив Редгрейв. "За всички ни ще бъде много интересно да видим първите резултати от неговата работа", допълни Мат Смит.
Техническият директор на ФИСА Светла Оцетова обяви, че организационният комитет е напълно готов за състезанието.
"Съоръжението е отлично подготвено, а условията са на най-високо ниво, за да могат състезателите да се представят добре на първото състезание за годината. Световната купа в Пловдив е отлична възможност да сравнят възможностите си с тези на конкуренцията", каза Оцетова.
Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков подчерта, че първият старт за сезона ще даде възможност на гребците да се ориентират докъде са стигнали с подготовката си.
България участва със 7 лодки на Световната купа. В Пловдив ще ни представляват европейската шампионка за жени до 23 години Десислава Георгиева, Мадлен Маркова и Кристиан Василев на скиф, двойките скул Станимир Халаджов/Рангел Кацарски и Николай Георгиев/Георги Чавдарски, както и Лазар Пенев и Антоанета Караиванова на скиф лека категория.
"Повечето ни състезатели са млади. Основните ни очаквания са свързани с Десислава Георгиева и Кристиан Василев, които през сезона ще се борят за спечелване на олимпийски квоти", каза Нейков.
Той уточни, че Кристиан стартира сезона на скиф, като впоследствие ще се прецени дали да участва на Световното първенство в тази дисциплина, или ще се работи за формирането на двойка скул. Това обаче зависи и от възстановяването на другия ни водещ гребец Борис Йотов, който лекува контузия в лакътя, заради която пропуска Световната купа в Пловдив. През миналата година двамата участваха на шампионата на планетата в България именно на двойка скул.
Нейков благодари на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и на Община Пловдив за подкрепата, която оказват за провеждането на Световната купа. Той допълни, че откакто в България се провеждат големи първенства по гребане, интересът на подрастващите към този спорт се е увеличил. "Изключително много деца се запалиха по нашия спорт след Световното първенство по гребане за мъже и жени през миналата година. Това е смисълът от тези домакинства", добави Нейков.
През тази година се навършват 30 г. от построяването на гребния канал в Пловдив, един от проектантите на който е Светла Оцетова. Досега на него са организирани 12 Световни и Европейски първенства по гребане и кану-каяк, обяви председателят на Организационния комитет за Световната купа Иван Попов. Той също благодари за подкрепата на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив.
"Досега не бяхме организирали само Световна купа и с нея Пловдив събра пълен портфейл от световни състезания по гребане. Не са много градовете в света, които могат да се похвалят с такова постижение. Надяваме се, че Пловдив и Организационният комитет ще бъдат във фокуса на Световната федерация по гребане и в бъдеще с лекота да печелим нови първенства", каза Попов.
"На 15 май във ФИСА ще бъдат внесени документите за следващите кандудатури на Пловдив", обяви Иван Попов. През 2021 година искаме Световно първенство по гребане за младежи до 23 години или за юноши и девойки. За 2022 година също ще кандидатстваме за световен шампионат при подрастващите. През 2023 година искаме кръг от Световната купа по гребане, като желанието ни е да бъде втори или трети в календара. Ако бъде готов задължителният втори гребен канал, през 2024 година ще искаме най-голямото първенство в гребния свят, което се провежда само в Олимпийска година - Световно първенство за юноши и девойки, младежи до 23 години и мъже и жени в неолимпийските дисциплини.
Заместник-кметът Георги Титюков обяви, че на сесията на Общинския съвет на 16 май предстои да бъде гласувано придобиването от Община Пловдив на последния парцел, върху който ще бъде изграден "Екопарк Марица", част от който е и вторият гребен канал. Вече има избран проектант и след придобиването на терена, може да стартират и всички предвидени в закона процедури. Титюков изрази увереност, че Пловдив отново ще се справи на най-високо ниво с организацията на поредното престижно състезание в гребните спортове.
Стартовете от Световната купа по гребане започват в 09.30 часа утре. Петъчната програма приключва в 15.10 часа.

Main Menu