Печат на тази страница

Вторият ден на Световната купа по гребане завърши с две пети места и два финала за българите /снимки/

12 Май 2019 00:53

Класиране за два финала и две пети места завоюваха българите във втория ден на Световната купа по гребане в Пловдив.

Лазар Пенев, който вчера спечели предварителната си серия, завърши на пета позиция във финала на мъжкия скиф лека категория. Победител стана Петер Галамбош от Унгария, изпреварил Милош Янковски от Полша и Лука Радонич от Хърватия.

В същата дисциплина при жените, където имаше директен финал, Антоанета Караиванова завърши на пета позиция. Златото спечели Альона Фурман от Беларус пред Хуан Уений от Китай и Кения Лечуга Аланис от Мексико.

Десислава Георгиева спечели категорично репешажа в женския скиф и в 13:07 часа в неделя ще гребе на финал. До битката за медалите достигна и легендарната двукратна олимпийска шампионка Екатерина Карстен, която е на почти 47 години. Беларускинята завърши втора, а другата българка в дисциплината - 19-годишната Мадлен Маркова, остана четвърта и ще участва във финал Б.
"Нещата се развиха нормално. В добра форма съм и нямам проблеми. Надявам се да продължа така и през есента да спечеля квота за Токио", заяви Георгиева.

Много силен полуфинал в мъжкия скиф направи Кристиан Василев, който намери място във финал А след второ място в гонката си, изпреварвайки в последните метри състезаващия се за Азербайджан българин Александър Александров. Победител стана олимпийският вицешампион от Рио де Жанейро Дамир Мартин от Хърватия. Финалът в мъжкия скиф е от 13.24 часа в неделя.
"Гонката беше удоволствие за мен. Смятам, че направихме добро шоу с Александър Александров и се надявам да постигна нещо повече на финала", каза Василев.

Във финал Б ще участва двойката скул Станимир Халаджов и Рангел Кацарски, които завършиха шести в своя репешаж.

Main Menu