Печат на тази страница

Десислава Георгиева остана на крачка от медал на Световната купа по гребане в Пловдив

12 Май 2019 18:33

 

Десислава Георгиева завърши четвърта във финала на женския скиф от Световната купа по гребане в Пловдив. Златният медал спечели Лиса Схеенаард от Холандия пред Ян Жианг от Китай и олимпийската шампионка от Лондон Мирка Кнапкова от Чехия.

"Доволна съм от моментната си форма и от класирането си спрямо нея. Основната ми цел през сезона са Европейското и Световното първенство", каза Георгиева след финала.
19-годишната Мадлен Маркова спечели финал Б на същата дисциплина.

Кристиан Василев се нареди шести във финала на мъжкия скиф. Победата извоюва олимпийският вицешампион от Рио де Жанейро Дамир Мартин от Хърватия, изпреварил Пилип Павуку от Беларус и Роберт Вен от Финландия.

Двойката скул Станимир Халаджов и Рангел Кацарски направи добра гонка и завърши на второ място във финал Б на дисциплината.

"С четири финала българският гребен отбор се представи добре в първия кръг от Световната купа. Разбира се това е само началото на сезона, стартът в Пловдив е първото голямо състезание за годината и много от отборите все още не са готови. Вярвам, че имаме какво да добавим, но е важно, че се сравнихме с останалите. Вярвам, че имаме какво да добавим, за да отидем по-напред в класирането", заяви председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Той добави, че Десислава Георгиева е изпълнила прекрасно задачите си във финала.

"От Кристиан очаквах още малко като реализация, но като цяло е добре подготвен", допълни Нейков.

От 31 май до 2 юни е Европейското първенство в Люцерн. На него ще участват скифьорите Десислава Георгиева и Кристиан Василев, както и двойката скул – Рангел Кацарски и Станимир Караджов. На него Василев ще стартира с нова лодка.

"Имаме още две седмици до Европейското и се надявам там да добавим още малко, като покажем същия дух и характер", каза Нейков.

Благодарение на четвъртото място на Георгиева и шестото на Василев България е на 13-о място отборно в генералното класиране за световната купа с 6 точки. Лидер след надпреварата в Пловдив е Китай пред Холандия и Полша. Световната купа в Пловдив беше много слаба, като в много гонки едва се събираха по четири лодки.

Main Menu