Печат на тази страница

Кошчетата за боклук в Гребна база Пловдив вече „спортуват“ заедно с хората за град #БезОтпадъци

21 Авг 2019 19:07

 

 

Кошчетата за боклук в района на Гребната база в Пловдив вече са част от специални спортни атракции като мини-баскетбол, мини-футбол, дама, дартс и др. Край 10 кошчета, разположени до пешеходните алеи в района, бяха изрисувани мини спортни игрища и терени за игри. Самите контейнери са в центъра на атракциите, като крайната цел е минувачите да хвърлят отпадъците си в кошчето. Металните контейнери са изрисувани като баскетболни кошове, футболна врата, мишена за игра на дартс, крайна точка в игра на дама и финал на лабиринт.

Акцията е дело на пловдивски художници и платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Тя е поредната провокация, която е част от кампанията #БезОтпадъци - за намаляване и оползотворяване на отпадъците в града. Целта на инициативата е чрез забавни игри да приучи хората да изхвърлят винаги отпадъците си там, където е мястото им – в коша за боклук. Тази сутрин бе организирана и открита мини демонстрация на градските асфалтни игри, в която се включиха децата на частна детска занималня „Киколина“. Активните игри бяха водени от професионални треньори – инструктори от първата зала за функционални тренировки в Пловдив WOW GYM.

 „Вярваме, че посетители на района ще участват в „игрите“ и ще забелязват по-лесно кошчетата, като така ще се подсещат, че не е добре да хвърлят фасовете, хартийките или обелките от семки на земята. Чрез забавните игри имаме шанс да създадем по-добри навици за опазване на чистота в града, особено сред по-младите хора“ – казва Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ вече организира изрисуването на 8 контейнери за отпадъци в кварталите Кючук Париж и Смирненски, а трансформирането на кошчетата край Гребната база в спортни атракции е поредната стъпка за популяризирането на културата на чистота в Пловдив. Подобни намеси в градската среда са доказали ефективността си в различни държави и градове, като те имат не само естетическа, но и възпитателна стойност за жителите.

Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ обединява активисти, доброволци, граждани, артисти и представители на различни организации, с цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците. През последните два месеца платформата подпомогна разделното събиране на опаковките от храна и напитки на близо 20 мащабни събития в града, създаде насоки как да се организира чисто събитие и проведе няколко публични акции, сред които и представянето на т. нар. Траш патрул, изрисуване на контейнери в различни квартали, почистване на градски пространства, откриване на джобен парк в квартал Тракия. През есента платформата ще инициира пчистване на градски зони и обновяване на няколко градски пространства в Пловдив.

 

Main Menu