Седемдесет американски гребци ще се борят за медали

08 Авг 2021 08:29

 

Седемдесет момчета и момичета – най-добрите гребци на САЩ на възраст до 18 години пристигнаха в Пловдив на 4 август. И още на следващия ден започнаха да тренират. Нашите лодки са произведени в Канада и пристигнаха с кораб до България, каза Никълас Хейли – един от мениджърите на отбора на САЩ по гребане. Той води за четвърти път американските отбори в Пловдив на най-големите състезания в света по гребане. На настоящото световно първенство САЩ ще участват със 7 лодки при юношите и с още толкова – при девойките. Има и резервни състезатели, които са готови при нужда да се включат в надпреварата.

Националният отборна САЩ е бил на двумесечна подготовка за Световното първенство по гребане за юноши и девойки. Подборът на състезателите направиха нашите треньори, които наблюдават всички гребни центрове в страната, каза Никълас Хейли. „Нямаме задължителен норматив, който състезателите да покрият, за да се включат в отбора. Но ориентировъчно състезателите ни на скиф /лодка само с един гребец/ постигат при момчетата средно 6 минути и 20 секунди на двукилометровата дистанция, а момичетата – 7 минути и 20 секунди. Нямаме информация за това в каква форма са гребците от конкурентните отбори. Затова целите тук на Световното първенство на всички гребци от американския отбор са да постигнат най-добрите резултати, които са давали досега. И дори да ги подобрят – условията на канала в Пловдив са подходящи за високи резултати.“ - заключи Никълас Хейли. Първите впечатления на състезателите от САЩ е, че досега не са гребали на толкова добър канал като този в Пловдив, затова са много ентусиазирани.


Мениджърът на американския отбор счита, че неговите състезатели имат три основни предимства за състезанията от Световното първенство по гребане за младежи и девойки. Първото е – огромният труд, който са положили в подготовката си. Второто е, че ще опитат да подобрят своите умения тук на състезанията. Третото качество е екипната работа – гребният спорт е научил състезатели от американския отбор да работят в екип и да се подкрепят.
Младите американски гребци не са участвали от 2 години в международни състезания, защото не е имало такива. Така че нямат опит, но това важи и за всички останали отбори. „Сега чувството, че сме отново заедно на голямо състезание с връстници от цял свят – световно първенство – ни прави щастливи. Нетърпеливи сме да премерим сили в световния гребен елит.“ - заключи Никълас Хейли.

Main Menu