Две страхотни български лодки продължават на полуфиналите на Световното първенство по гребане/снимки/

12 Авг 2021 13:34

 

След страхотни и много мъжки гонки българските четворка скул и двойка без кърмчия продължават на полуфиналите на Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив.
Първи от нашите на старт излязоха двойката без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов. Българите съхраниха сили в първата половина на трасето, но във втората видимо вдигнаха оборотите и с мощен финален спринт изпревариха с един „нос“ лодката на Гърция, която също продължава на полуфинал. Според регламента, напред са и третите от Парагвай.
Изключително драматичен беше репешажът на четворката ни скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич. Местата за полуфиналите бяха две и три лодки буквално връхлетяха върху последните метри в борба за тях. Нашите взеха втората позиция само 6 стотни след победителите от Украйна и на 61 стотни пред Сърбите.
По-малкият с година от останалите Иван Йорданов не успя да продължи на полуфинал в скифа, след като завърши на четвърто място в своя репешаж.
„Надявам се да продължим по същия начин. В четворката скул лодките се събират в една секунда и е трудно да кажеш, че има лидери между първите 12. Полуфиналът ще бъде много оспорван, но се надявам нашите момчета да се съберат и да покажат възможности. Много добър старт и за двойката без кърмчия и се надявам те също да направят добър полуфинал. Сигурно от 10 години не ни се беше случвало да имаме полуфинали в четворка скул и двойка без, така че това е успех и аз ги поздравявам, но мечтите не свършват до тук. Представянето на Иван Йорданов беше според очакванията, тъй като той е с една година по-малък от останалите и догодина също ще бъде в тази възрастова група“, анализира президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.
В 11 часа утре Иван Йорданов ще гребе за влизане във финал C/D, а полуфиналите на другите ни две лодки са в събота.