Световното по гребане Пловдив`2023 с награда за екология

08 Мар 2024 14:18

Организационният комитет на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години през 2023 г. получи специална награда „ЕКОзвезда“ за екологичния начин, по който беше проведен шампионатът.
Както е известно, по време на първенството беше създадена организация за разделно събиране на огромните количества пластмаса, която генерира подобно събитие. В партньорство с „Екопак България“ – най-голямата организация за разделно събиране на отпадъци от опаковки и сдружение „BG Бъди активен“ бяха събрани, извозени и рециклирани над 300 кг пластмаса.
Генералният секретар на организационни комитет Даниел Христов и директорът Катя Кожухарова получиха наградата на специална церемония, организирана от ЕКОПАК България и Община Пловдив „ЕКОзвезди“ за обекти за спорт, хранене и образование и заведения, които събират разделно отпадъците си от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове.
„Благодаря за доброто партньорство на „Екопак България“. Максимално щадящото за природата провеждане на големи събития е кауза не само на нашия организационен комитет, но и на Световното гребане като цяло. Ние винаги сме полагали усилия в тази насока, но през миналата година заедно с Екопак и сдружение „BG Бъди активен“ гребният канал беше изключително чист и се събра огромно количество пластмаса, която отиде за рециклиране, а не попадна директно в околната среда“, каза Даниел Христов.
През тази година „Екопак България“ за първи път раздаде награди на 20 спортни обекта и организации, учебни заведения, обекти за обществено хранене и развлечения, фестивали и събития в Община Пловдив за активното им участие в разделното събиране на отпадъци от опаковки.
Участващите обекти събират пластмасовите бутилки и кенове отделно, а ЕКОПАК предоставя съдове, извозва събраните количества, сортира ги по вид и цвят и ги подготвя за рециклиране.
През последните 6 месеца повече от 300 търговски обекта, учебни заведения, спортни обекти и заведения за хранене и развлечения в София, Пловдив и Бургас се включиха в програмата „ЕКОзвезди“, инициирана от най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната „ЕКОПАК България“.
Класирането на най-активните екозаведения е изготвено въз основа на броя гласове, получени в онлайн платформата за екорейтинг „Зелена алея на славата“
Програмата е насочена специално към отпадъците от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове в отговор на европейската стратегия за развитие на кръгова икономика „от бутилка в бутилка“. Целта е до 2025 година 4 от 5 пластмасови бутилки да се събират разделно, а през 2030 година – 9 от всеки 10. Освен това към 2030 година поне 30% от пусканите на пазара нови бутилки ще трябва да съдържат вторичен материал - рециклиран PET – полиетилен терафталат, получен от отпадъци от пластмасови бутилки.
Инициативата продължава и организаторите канят всеки обект в София, Пловдив или Бургас, който генерира значителни количества отпадъци от пластмасови бутилки или алуминиеви кенове да подаде заявка да се включи онлайн на https://www.ecopack.bg/bg/eko-zvezdi