Найро Кинтана спечели XVIII етап на „Тур дьо Франс“

25 Юли 2019 21:10

Колумбиецът Найро Кинтана спечели епичния 18-и етап от Обиколката на Франция и се изкачи до седмо място в генералното класиране.

Колоездачът на "Мовистар" се справи най-бързо с 208-километровото трасе от Ембрюн до Валоа, като преодоля с голяма преднина последните две височини - Кол д“Изоар и Кол дю Галибие, които бяха от най-висока категория.

Кинтана пристигна на финала с време от 5 часа, 34 минути и 5 секунди и това в крайна сметка му спести повече от 5:30 минути от изоставането спрямо лидера Жулиен Алафилип. Втори след Кинтана финишира французинът Ромен Барде на 1:35 минути изоставане, а трети пристигна казахстанецът Алексей Луценко на 2:28 минути.

За Барде второто място бе от голямо значение, тъй като то му осигури взимането на фланелката с червени точки за "най-добър катерач“. Колумбиецът Еган Барнал бе големият печеливш сред лидерите днешния ден, след като успя да завърши на 4:46 минути зад Кинтана, което обаче бе с 32 секунди по-бързо от това на останали състезатели, борещи се за "жълтата фланелка". Лидер преди последните три етапа остава французинът Жулиен Алафилип, но втори вече е Барнал, който е на точно 1:30 минути зад него. Колумбиецът изпревари миналогодишния шампион Герайнт Томас.

Британецът е трети на 1:35 минути след Алафилип и все още с реални шансове да защити титлата си. За момента първите петима в генералното класиране са в рамките на 2 минути, а първите 7 - в рамките на 4 минути. В петък предстои 19-ият етап от Тура, в който ще бъдат изминати 126,5 километра от Сен Жан дьо Мориен до Тин, като състезателите ще трябва да преминат през 5 височини в Алпите - две от трета категория, едва от втора, една от първа и една от висша.

Main Menu