Тур дьо Франс 2022 започва в Копенхаген

01 Юли 2022 15:25

109-то издание на най-престижната колоездачна обиколка в света Тур дьо Франс започва в Копенхаген, Дания на 1 юли и ще приключи на 24 юли, когато състезателите по традиция ще завършат на легендарния парижки булевард Шанз-Елизе.

В откриващия етап колоездачите ще имат 13-километрово бягане по часовник в датската столица, след което предстоят още два етапа в Дания и почивен ден на 4 юли, преди състезанието да се премести във Франция. Там битките започва със 172-километрова отсечка между два града, свързани тясно и с британската история – Дюнкер и Кале. Общо участниците ще трябва да изминат 3328 километра в рамките на 21 етапа, като те ще имат три почивни дни.

Изборът на Дания за отправна точка за Тура не е случаен – страната е определяна за една от най-колоездачните в света, като там има пет пъти повече пътувания с колело, отколкото с автомобил. „Всички в Дания карат колело“, обяви директорът на Тур дьо Франс Кристиан Прюдом. Самият Прюдом определя седмия планински етап между Тромблен и Ла Планш де Бел Фил като ключов момент, в който някой от фаворитите може да загуби шанс за титлата.

Словенецът Тадей Погачар (ОАЕ Емиратс), шампион от предишните два издания на надпреварата, е определян за категоричен фаворит за трети пореден успех. 23-годишният Погачар ще може да разчита на четирима от съотборниците си, с които триумфира преди година - Рафал Майка, Микел Берг, Брандън МакНълти и Вегард Стаке Ланген. Новозеландецът Джордж Бенет и испанецът Марк Солер, които бяха привлечени това лято, са в отбора, заедно с италианския спринтьор Матео Трентин, а голямата липса е швейцарецът Марк Хирши.

Британецът Марк Кавендиш и французинът Жулиан Алафилип няма да участват в тазгодишното издание на Тура, след като не попаднаха в състава на Куик-Степ. Двукратният световен шампион по колоездене на шосе Алафилип се завърна към състезания в неделя, два месеца след като получи няколко фрактури при тежко падане на Лиеж-Бастон-Лиеж в Белгия. 37-годишният Кавендиш миналата година изравни рекорда на Еди Меркс в Тур дьо Франс от 34 етапни победи, като стигна до втора титла на шосе за Великобритания в неделя. Въпреки това, белгийският отбор предпочете нидерландския специалист в спринта Фабио Якобсен, който ще бъде подкрепен от датчанина Михаел Мьорков.

Колумбиецът Найро Кинтана, двукратен вицешампион в Тура и победител в Джирото през 2014 и Вуелтата две години по-късно, повежда кампанията на Аркеа-Самсик. Казахстанецът Алексей Луценко, който финишира седми миналата година, ще бъде основният човек за Астана – тимът ще има и четирима италиански колоездачи на стартовата линия в Дания. Опитният словашки спринтьор Петер Саган, седемкратен носител на зелената фланелка, ще поведе отбора на ТоталЕнерджис, след като се възстанови от коронавирус. Към 32-годишния Саган ще се присъединят дългогодишните му партньори Мачей Боднар от Полша и италианецът Даниел Ос.

Звездното трио Герант Томас, Дани Мартинес и Адам Йейтс ще поведе отбора на Инеос Гренадиерс. Томас е шампион от 2018-та година, а наскоро спечели Обиколката на Швейцария. Междувременно, Мартинес ликува с победата в Обиколката на Баската провинция, а Йейтс има няколко етапни успеха в Тура. Отборът е завършен от Джонатан Кастровиехо, Филипо Гана, Том Пидкок, Люк Роу и Дилан ван Барле, които също са с впечатляващ потенциал.

Сред фаворитите за титлата е спряган още един словенец – Тадей Погачар, трикратен шампион на Вуелта а Еспаня, който също ще разчита на силна подкрепа в тима си Джъмбо-Висма.

Очаква се тазгодишното издание на Тура да привлече около 10 милиона зрители край трасето, макар че проблем за посещаемостта могат да се окажат увеличаващите се случаи на заразени с Ковид-19 в Европа, а вирусът може да изиграе лоша шега и на някои от претендентите за титлата.

Тур дьо Франс 2022 ще се проведе в периода 1-24 юли.

Main Menu