Бруно Акрапович: Няма смисъл да правим планове, които не зависят от нас

03 Апр 2020 12:07

"Футболистите и треньорите сме преди всичко хора, като всички останали, а не гладиатори, които могат да излязат на арената и да забавляват телевизионната аудитория дори в условията на такава опасна пандемия", обяви треньорът на Локомотив (Пловдив) Бруно Акрапович пред "Меридиан Мач" по повод предложението за доиграване на сезона, което направиха в Англия. Там се коментира събирането на всички клубове в два района под обща карантина, отделени от семействата си. Целта е да не се изгубят повече от 1 млрд. евро от телевизонни права и спонсорски договори.

Арапович е в Германия заедно с дъщеря си и по-малкия си син и се е самоизолирал край Аугсбург. Във вторник изтече задължителната двуседмична карантина след прибирането му от Германия. Босненският спецаилист раказа и за ежедневието си в условията на изолация.

"В Бавария мерките са същите като тези в България. Може да излизаме до магазини и аптеки, но с условието, че ще се спазва необходимата дистанция. Социалните контакти трябва да се ограничат до минимум. Хубаво е, че до къщата, в която живеем, има гора и мога да поддържам форма. Надявам се с нужната дисциплина да помогнем за по-бързото справяне с епидемията и да се върнем към нещата, които сме свикнали да правим. Футболът няма как да не ни липсва, но в момента има много по-важни неща - здравето и иконимическата ситуация в глобален мащаб", категоричен е Аакрапович.

"По отношение на темата с подновяването на първенството, аз ще кажа само, че в момента се говори излишно. Правят се планове, които не зависят от нас. Ще се случи това, което е най-добро за преборване на пандемията. Аз вярвам в своя отбор и способностите му да постигне своите цели. Ние сме на това място в класирането, което заслужаваме и сме способни да се преборим дори за втората позиция. Хипотези обаче няма смисъл да се коментират. Аз разбирам от футбол и мога да кажа, че след подновяване на тренировките ще са нужни минимум 14-15 дни, за да може играчите да се подготвят така, че да избегнем бум от мускулни контузии. Най-общо казано - няма как от настоящия ритъм с леки натоварвания, преходи, кросове и домашен фитнес да изискваме веднага да се правят спринтове. Мисля, че всеки, който спортува, е наясно с рисковете дори за аматьорите, а какво остава за професионални състезатели, от които искаме да правят продукт на наистина високо ниво".

"Каквото за всички, това е и за нас. Инструкциите ще дойдат от ФИФА и УЕФА и тогав много от нещата, които четох последните десетина дни, ще увиснат във въздуха. Нищо чудно накрая да се стигне до това, което нашият собственик предложи и първенството да бъде спряно. Ако извънредните мерки продължат до средата на май, а УЕФА не отложи сериозно във времето старта на евротурнирите, не виждам как ще може да се вместим", каза още треньорът на Локо (Пд).

Main Menu