Барселона разгроми Еспаньол в градското дербито

09 Дек 2018 14:48

Аржентинската мегазвезда Лионел Меси вдъхнови съотборниците си от Барселона за разгром с 4:0 над Еспаньол като гост в каталунското дерби от 15-ия кръг на Примера дивисион. Петият в класацията за "Златната топка" аржентинец отбеляза два гола директно от преки свободни удари в 17-ата и 65-ата минути, а между двете си попадения удари греда и направи асистенция.

За Барселона се разписаха още Усман Дембеле (26) и Луис Суарес (45), а гол на домакините беше отменен след намесата на ВАР. С победата Барселона се настани еднолично на върха с 31 томки, като се откъсна пред Севиля и Атлетико Мадрид, които имат по 28. Еспаньол пък записа четвърта поредна загуба. Меси вече има 11 гола за сезона и стана първият играч в историята на Примера дивисион, който бележи повече от 10 попадения в 13 поредни години. 

Двубоят започна с по-активна игра на гостите, като още в третата минута Лионел Меси проби опасно, но се забави с подаването и атаката пропадна. Еспаньол организираше атаките си с далечни подавания по фланговете. В 7-ата минута контраакция на Барса завърши с подаване на Дембеле към Меси, който напредна към наказателното поле, но загуби топката, докато се опитваше да си я нагласи за стрелба. Постепенно играта се поуспокои, а Барселона заложи на продължителните разигравания. В 16-ата минута реферът подмина нарушение срещу Мелендо, топката попадна в Меси, който беше фаулиран пред наказателното поле и Барселона получи право да изпълни пряк свободен удар. Зад топката застана Меси, който с безупречно изпълнение я прати в горния десен ъгъл на вратата на Диего Лопес за 1:0.

Само три минути по-късно Барселона можеше да удвои. Луис Суарес получи топката от Меси в наказателното поле, но стреля слабо и Лопес спаси. Футболистите на Еспаньол продължиха да разчитат на контраатаките, като разчитаха на бързоногия Мелендо. Така се стигна до 26-ата минута, когато след едно разбъркване пред вратата на Еспаньол Меси увлече четирима бранители и успя да насочи топката към Усман Дембеле отдясно, който макар и притиснат от защитник на домакините, успя да я изстреля в горния ъгъл на далечната греда за 2:0.

Малко по-късно Луис Суарес можеше да вкара за 3:0, но ударът му отблизо срещна гредата. Все пак уругваецът успя да се разпише в самия край на полувремето, след като беше изведен зад защитата от Дембеле и не сбърка. Второто полувреме не предложи по-различна картина на терена. Барселона продължи да доминира, а в 58-ата минута беше близо и до четвърти гол. Лионел Меси отлично изведе Дембеле, който навлезе в наказателното поле, но беше париран. Французинът реши да комбинира с Меси, но ударът на аржентинеца отблизо беше отразен от Лопес.

В 65-ата минута Лионел Меси стигна до втори гол в мача, като отново се разписа от пряк свободен удар. Аржентинецът стреля силно над стената с левия крак. Осем минути по-късно Еспаньол стигна до гол чрез Дуарте, но той беше отменен след намесата на ВАР заради положение на засада на футболиста на домакините.

До края липсваха чистите положения, а трибуните постепенно се изпразниха от разочарованите фенове на Еспаньол. В добавеното време се стигна до куриозна ситуация, след като Лангле стъпи на глезена на съотборника си Артуро Видал.

Така Барселона записа убедителен успех и загря по най-добрият начин за сблъсъка с Тотнъм от Шампионската лига във вторник. Каталунците вече си осигуриха участие в плейофите, но с оглед показаното срещу Еспаньол, нищо добро не очаква "шпорите" на "Камп Ноу"./sportal.bg

Main Menu