Барса победи, но спорен гол беляза двубоя с Леганес

21 Ян 2019 10:35

Шампионът на Испания Барселона продължи да крачи уверено към защитата на титлата си след 3:1 над Леганес в среща от 20-ия кръг на Примера дивисион, играна на "Камп Ноу" пред едва 50 670 зрители. Усман Дембеле (32), Луис Суарес (71) и Лионел Меси (90) реализираха за успеха, а Мартин Брайтуайт (57) вкара за “лос пепинерос”. Голът на уругваеца за 2:1 беше доста дискусионен заради съмненията за нарушение в атака.

Дембеле оживи публиката с множество ефектни отигравания, но за жалост на "блаугранас" напусна с контузия в средата на втората част. Победата върна преднината на Барса от пет точки пред втория Атлетико Мадрид и десет пред Реал Мадрид.

Ернесто Валверде реши да се лиши от услугите на Лионел Меси за старта предвид предстоящия мач за Ла Копа със Севиля. Филипе Коутиньо и Усман Дембеле трябваше да помагат на Луис Суарес в атаката на каталунците. Жерард Пике си партнираше с Томас Вермален в центъра на защитата, а Карлес Аленя получи доверието на специалиста от първата минута.

Срещата започна в спокойно темпо и накъсана игра. Поставеният на десния фланг Дембеле бързо се появи на сцената със скоростта си в предни позиции. В деветата минута френският национал показа забележително ускорение, надбяга двама, стигна до наказателното поле, където върна топката към точката на дузпата, но там нямаше негов съотборник. В 12-ата Юсеф-Ел Несири центрира опасно на ръба на наказателното поле, където Вермален изпревари Мартин Брайтуайт.

Гостите от "Бутарке" действаха прибрано и често с много футболисти в наказателното си поле. Те използваха и празните пространства в половината на своя съперник за бързи акции. В 21-ата минута Ел-Несири се устреми напред по левия фланг и от чудесна позиция центрира много странно и неточно. В 26-ата Луис Суарес реши да шутира от 28 метра, топката преодоля стената, тупна пред вратаря Иван Куеяр, който имаше време да се придвижи и улови.

В 32-ата високата преса на "краставичарите" донесе гол в тяхната врата. Пике изнесе топката по тъчлинията, притиснат от тримата, Коутиньо продължи за Дембеле, който насочи наляво за Жорди Алба. Левият защитник върна топката за Дембеле около точката на дузпата и френската "стрела" обърна глезена, за да насочи в обратния ъгъл - 1:0. Топката се търкулна по земя, срещна гредата и премина голлинията. Публиката на "Камп Ноу" аплодираше новия си любимец и често скандираше името му.

В 40-ата Луис Суарес закъсня с падането при искането си за дузпа. "Деветката" изпревари стража "Пичу", той си дръпна ръцете, но имаше контакт на гърдите на вратаря с крака на уругваеца. Докосването обаче не повали Лучо, а той падна, след като изгуби контрол върху топката. В 45-ата нахъсаният Карлес Аленя отне топката, Дембеле получи отдясно, след което върна около границата на наказателното за свободния Филипе Коутиньо, чийто шут не беше точен и топката премина на около метър от гредата.

В 48-ата Дембеле отново вдигна публиката на крака - този път с атрактивен пас с пета. Номер 11 намери чудесно Коутиньо, който стреля прекалено високо от 17 метра. В 57-ата неочаквано момчетата на Маурисио Пелегрино стигнаха до изравняване. Ел-Несири нахлу отдясно и центрира в малкото наказателно поле, където Вермален не направи крачка напред, а Пике не успя да покрие Брайтвайт, който вкара отблизо - 1:1.

Валверде реагира сравнително бързо и пусна в игра Лео Меси, заменяйки Аленя. В 67-ата най-добрият за Барса до момента Усман Дембеле получи контузи и трябваше да бъде заменен. В 71-ата Меси търпеливо си потърси позиция за шут, изстреля топката по превъзходен начин от 22 метра, Куеяр изби с една ръка, но притичалият Луис Суарес реализира. Гостите поискаха нарушение в атака. Повторенията показаха, че уругваецът стига до топката, но и изритва стража на Лега. Съдията прецени, че попадението е редовно - 2:1.

В 79-ата "блаугранас" се измъкнаха от високата преса, а Лео Меси "хвърли" брилянтно подаване за Луис Суарес, който се оказа в засада. В 84-ата гостите бяха много близо до късен изравнителен гол. Жонатан Силва получи по левия фланг, напредна и пусна чудесен пас за Сантос. Пике беше загърбен, а Вермален успя да се справи в последния момент преди удара, който щеше да е от седем метра.

Главният съдия изненада всички на стадиона с цели седем минути добавено време. Каталунците обаче успяха да избегнат драмата след попадение на Лео Меси в 91-ата минута. Аржентинецът се преобори за кълбото пред наказателното поле, видя коридор за "тънък" пас към Алба, който по учебник му върна топката и Лео реализира с шут под напречната греда от около 12 метра - 3:1. До края Иван Ракитич и Луис Суарес пропуснаха да вкара четвърти гол.

Идната сряда Барса се изправя срещу Севиля в първи сблъсък от 1/4-финалите за Купата на краля./sportal.bg

Main Menu