Битката за титлата в България

19 Май 2019 19:52

Преследването за титлата в България все пак стигна до последната седмица от сезона, което не се бе случвало от няколко години.

Грешките на Лудогорец, изпуснал цели 20 точки през пролетта, доведоха до ситуация да има интрига на върха преди последните 2 кръга от първенството, пише Дир.бг.

Преследвачът ЦСКА се оказа отборът, спечелил най-много точки в плейофния рунд от мачове в първата шестица - 15. И макар да смени два пъти треньора си в рамките на тази календарна година, и да пропусна доста шансове да догони неубедителния лидер, тимът от "Българска армия" някак остана в играта за титлата.

Авансът на Лудогорец пред ЦСКА е точка, която се превръща в 2 т. заради предимството на шампионите в преките двубои през сезона.

Какво предстои? Как ще се реши първото място у нас в следващата седмица? Вторник и петък са дните на истината.

На 21 май, вторник, е предпоследният кръг (35-и).

В 18 часа Ботев приема Лудогорец, а по същото време на стадион "Васил Левски" е четвъртото за сезона дерби Левски - ЦСКА. В късния мач за деня Черно море и Берое играят само за престиж (21 ч).

Сценариите

Победа на Лудогорец оставя отбора на първото място, независимо от изхода на дербито в София. Разград ще има поне точка аванс преди финалния кръг в петък, 24 май.

Успех на Лудогорец и неуспех на ЦСКА срещу Левски ще подпечата титлата за лидера още във вторник вечер. Разликата ще е поне 3 т. (в зависимост дали "червените" загубят или направят реми при този вариант), което прави Лудогорец недостижим и последният мач - протоколен.

 

Реми или поражение на лидера в Пловдив обаче отваря вратите за ЦСКА да излезе на върха във вторник. Ако Лудогорец не бие, а "червените" го направят, те ще са първи преди последните двубои в петък.

И дори най-простото обяснение - ако отборът от "Българска армия" успее за първи път през сезона да победи Левски (две поражения и реми дотук), той със сигурност ще е в битката за титлата и на 24 май, когато е последният кръг. Дали първи, или втори - зависи от резултата на Ботев - Лудогорец, но ще има теоретичен шанс.

Последният кръг е в петък, 24 май, от 20 часа:

Лудогорец - Черно море, ЦСКА - Ботев, Берое - Левски.

Съществува и теоретичен шанс "сините" да изпреварят "червените" на второто място, с което да избегнат бараж за Лига Европа, а там да иде ЦСКА.

Той минава през победа на Левски във вторник, както и такава в Стара Загора в петък, гарнирана с поражение на "червените" и от Ботев у дома в последния кръг.

Другият отбор в баража ще дойде от плейофния дуел в два мача между Славия и Етър. Двубоите са в понеделник и четвъртък, като първият е в София. Спечелилият тази битка ще се изправи срещу третия в първенството (Левски или ЦСКА) за място в Лига Европа.

Main Menu