Югоизточната Трета лига с 19 отбора през следващия сезон, теглят жребия на 17 юли

20 Юни 2019 15:29

Първенството в Югоизточната Трета лига за сезон 2019/2020 ще се проведе с 19, а не с 18 отбора, потвърди пред БТА председателят на ЗС на БФС-Пловдив Димитър Енчев. Промяната се налага заради изваждането на Верея (Стара Загора) от Втора лига поради отнемане на професионалния лиценз.

Член 9 от Наредбата за първенствата и турнирите на БФС гласи, че изваждане на отбор от професионалния футбол в аматьорския не променя броя на изпадащите от третото към четвъртото ниво, разясни Енчев.

Така тимът на Свиленград запазва мястото си в Югоизточната Трета лига, а единствените изпадащи са Садово и Асеновец 2005 (Асеновград). Несебър пък изпадна по спортен път в Трета лига, което означава увеличаване на групата на 19 отбора.

Насрочено е съвещанието с представителите на Трета лига - Югоизточна група за първенството 2019/2020 г. То ще се проведе по-рано в сравнение с предишни години - на 17 юли 2019, сряда, от 11,00 часа, в хотел "ИнтелКооп" в Пловдив, ул. "Константин Нунков" 13 А. Първият кръг за новото първенство ще се проведе на 3/4 август.

На съвещанието на 17 юли 2019 г., освен тегленето на жребий за съставянето на програмата, ще се проведе и обучение на представителите на клубовете - задължително по един оторизиран от всеки клуб служител, за поддържане на клубните данни в стартиращото Електронно първенство. За първи път през този сезон Електронното първенство ще бъде въведено и за Югоизточната зона, след като през миналия сезон това се случи на Югозапад.

Спортно-техническата комисия при ЗС на БФС - Пловдив съобщава, че писмените заявки за участие в Трета лига - Югоизточна група, ще се приемат от 8 до 13 юли 2019 г. Начините за подаването им от клубовете са три: По пощата до Зонален съвет на БФС - Пловдив, 4000 Пловдив, ул. Гладстон 19; Сканирани и изпратени на и-мейла на Секретаря на ЗС на БФС-Пловдив Огнян Златков или по факса до ЗС на БФС-Пловдив на телефон 032 644 330.

Новост е създаването на Зонална юношеска група за юноши (младша възраст) - родени през 2004-а година. Тя ще бъде аналогична с миналогодишната Зонална група за деца. В Зоновата група U16 ще участват тези тимове, които през миналата година бяха в Елитната група до 15 години и са от Югоизточната зона.

"Идеята е да се търси качествено първенство, качествени мачове за момчетата, които досега са играли в Елитна група. Няма никаква логика, нито пък е добре за футбола като цяло, след една година в Елитна група те да се връщат на регионално ниво. Вярваме, че новата група U16 ще даде възможност на тези момчета достатъчно възможности за качествени мачове, обяви още Димитър Енчев. Групата се създава по указание на Изпълкома на БФС и би трябвало да бъде реализирана във всички зони.

Main Menu