Гребен клуб Хеброс стана на 20 години

29 Ное 2019 14:36

Гребен клуб Хеброс отбеляза 20-ия си юбилей днес. На брифинг във финалната кула на Гребния канал присъстваха Иван Попов - създател на клуба и негов съпрезидент, олимпийските шампиони Сия Келбечева, която е съпрезидент на клуба и Стоянка Груйчева – една от основателите на клуба, както и най-опитният гребец в Хеброс Тодор Стоилов, който въпреки, че вече е на 70 годинипродължава да гребе и да участва в състезания за ветерани. Специално за годишнината присъства и Камил Селчук от гребен клуб Галатасарай (Истанбул), който е побратимен с Хеброс.

Клубът е основан през 1999 и е спечелил 489 медала до този момент, от тях 206 златни, 164 сребърни и 119 бронзови. През последните 4 години клубът е комплексен шампион на България. През 2001 е първият медал осморка юноши. През 2003г. Хеброс става за първи път комплексен шампион. За клуба са се състезавали през годините 1600 състезатели. През 2017 година пък от 12 дисципилни Хеброс печели 12 златни медала на републиканското първенство.

Две лодки на Хеброс са участвали на Олимпийски игри. През 2004г. в Атина Милка Янчева и Яна Чук завършват осми, а през 2016 в Рио Кристиан Василев завършва девети. Именно Кристиан Василев има шанс да се класира и за Олимпиадата в Токио догодина.

Лодка на Хеброс има и седмо място на младежка Олимпиада.

Лодки на Хеброс имат участия на Световни и Европейски първенства за мъже, жени, юноши и девойки.

В момента в клуба има над 100 състезатели и 5 треньора.

Хеброс има и сериозно връзки в чужбина като освен побратимения клуб Галатасарай от Турция, клубът вече се побратими и с клуб от Флоренция тази година.

При ветераните също има сериозни успехи. През 2013 тимът завършва на третото място на първенството за ветерани в Торино, Италия. През тази година в Будапеща, Унгария ветераните печелят групата си и завършват в топ 8 в крайното класиране.

Main Menu