Николай Бухалов: Да анулират квотите за Токио

11 Апр 2020 12:05

Спечелените от спортистите квоти за участие на предстоящите олимпийски игри в Токио е редно да бъдат анулирани и да се проведат нови турнири, даващи право на участие. Мнението си пред "България Днес" казва единственият ни двоен олимпийски първенец, кануистът Николай Бухалов, който спечели титлите в Барселона през 1992 г.

Международният олимпийски комитет и домакините от японска страна постигнаха споразумение, с което игрите, предвидени за това лято, бяха преместени за следващата година заради пандемията от коронавирус. Повечето от бъдещите участници в най-големия спортен форум вече са ясни, но в редица спортове трябваше да се състоят още квалификационни турнири, които също бяха отложени. Български атлети в няколко вида спорт също се надяваха да стигнат до Токио през тези състезания и подготовката им бе насочена именно към тях.

Според Бухалов нещата стават нечестни заради отлагането. "Редно би било проведените вече квалификации да бъдат отменени, разсъждава пловдивчанинът. - Който е във форма ще спечели квота без проблем отново. Но в сегашната ситуация, принудително без подготовка с месеци наред, въобще не може да се държи високо ниво. След като падне карантината, не, че силите ще бъдат изравнени - не, но може да настъпят промени. Една година е много време в спорта, с малки изключения. Някои, които през изминалата година са били още млади, през следващата вече ще са готови за олимпиада. Други, за които идва края на кариерата, но са спечелили квота, през 2021 вече няма да са толкова силни, за да са на нужното ниво. В повечето спортове година време е много, примерно в гимнастиката, където имаме надежди за медал. В стрелбата възрастта няма значение и Мария Гроздева пак ще се класира без проблем и ще се бори за медал, че и за титла."

На въпрос какво би станало, ако игрите в Барселона бяха отложени с година, петкратният световен шампион без да се замисля отговаря: "Тогава бях в толкова страхотна форма, че не с една, с две години да ги бяха отложили, пак щях да ги бия. Пет-шест години нямаше кой да ми се опре, но и това премина. За следващата олимпиада в Атланта вече не бях толкова силен и успях да вляза във финалите и на двете дистанции, но не стигнах до медал. Ако през 1996 г. бяха отложили олимпиадата на следващата година вече щеше да ми е късно да участвам."

Днес принудителното бездействие тормози и президента на родната федерация по кану-каяк, който почти не излиза от дома си в Пловдив. "Тренирам между леглото и стола - смее се Бухалов. - Имаме работа във федерацията, с клубовете, но виждате какво става. Лошо е и за младите, че не тренират, и без друго е трудно в днешно време да мотивираш и задържиш децата да спортуват."

 

Main Menu