Фантастично! България стана европейски шампион по шахмат при жените

20 Ное 2023 21:55

Националният тим на България за жени стана европейски шампион по шахмат за първи път в историята. 

На първенството на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан. 

В последния девети кръг българките надделяха над поставения номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада отбор на Грузия с 2,5:1,5 точки. 

Останалата втора на Световната купа в Баку Нургюл Салимова направи реми с Нино Бациашвили, като с черните фигури тя взе реми и общ резултат 0.5 на 0.5. Най-опитната в състава - бившата световна шампионка Антоанета Стефанова постигна успех над Белла Хотенашвили на първа дъска, за да осигури аванс от 1 точка на България. След това Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелия и всичко зависеше от Гергана Пейчева. Тя се изправи срещу Лела Джавахишфили и я победи, с което България стана европейски шампион по шахмат за жени.