Треньорка по тенис пострада от хранителна добавка с опасно вещество, забранено от ЕС

13 Окт 2019 07:59

Професионална тенисистка и треньор е поредна жертва на незаконната търговия с опасни хранителни добавки, в които има забранени химически вещества. Жената купила продукт, с който да свали килограми и да бъде по-издръжлива в спорта.

"Добивах страхотна енергия от хранителната добавка, което супер много ми харесваше и започнах да свалям килограми", разказа треньорът по тенис Здравка Дървенска пред bTV.

След като сваля 5 килограма, тя купува втора и трета опаковка, без да знае, че ефектът не от билки, а от лекарственото вещество Сибутрамин - забранено за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Треньорката описва себе си като дрогирана по времето, когато приема добавката.

"Първия месец я приемах постоянно, всеки ден, и тогава имах страничните ефекти, които бяха като световъртеж, сърцебиене, главоболие, безсъние, превъзбуда. Не можеш да седиш в покой, не можеш да спиш. В денонощието са ми се събирали 2-3 часа сън. Събуждам се и съм свежа. Не ми се спи и съм готова да изиграя още 15 часа", допълни тя.

До преди 10 години медикаментът е бил разрешен за употреба у нас. Днес е забранен в целия Европейски съюз.

"Тогава още не бяха излезли данните за сърдечно-съдови усложнения за прием на Редуктил. Имаше една надежда във всички, които се занимават с този много сложен проблем - затлъстяването, че ще ни помогне в борбата с тази болест. Така или иначе се оказа, че лекарството е изключително вредно", обясни д-р Рада Прокопова, началник на отделението по Кардиология към болница "Св. Анна".

И докато за лекарите това са медикаменти, отпаднали в миналото, в България се разпространяват онлайн като модерни и иновативни продукти. Продават се не само хранителни добавки, които съдържат опасния химикал, но и самото активно вещество в чиста концентрирана форма. Могат да се купят от популярен сайт. На опаковката пише, че лекарството идва от САЩ за 24 часа! Толкова отнема доставката според сайта.

"Най-често внасянето им става чрез куриерски фирми. Декларирани като хранителни добавки, те имат един по- свободен режим на разпространение", каза Светлослав Крумов от Фармацевтичния съюз.

Екип на телевизията поръчва още 4 от най-опасните продукти на пазара. Производителят е същият, като този на Сибутрамин. Всички идват от американска фармацевтична компания с името "ТN Pharma", със седалище във Флорида. Компанията предлага над 50 вида лекарствени продукти, по-голямата част, от които забранени за употреба в Европейския съюз и с животозастрашаващи странични ефекти.

"Най-трудното в това начинание е да се установи извършителят на това деяние, тъй като те са много добре прикрити. Спортните стимуланти на американската фирма TN-Pharma (Trusted Nutrients) са нови разработки на познатите анаболно-андрогенни медикаменти. Те са с найвисоко качество, чистота и концентрация, за да посрещнат нуждите на всички професионални спортисти", обясни Крумов.

Така "TN-Pharma" се рекламира в българските сайтове, които се представят като официален вносител. В американските регистри обаче фармацевтична компания "TN-Pharma" не съществува. На официалния си сайт тя се представя със сграда, върху която дори е изписано логото й. Сградата от снимката всъщност е централата на компания за електроинсталации и системи за сигурност - J.Becher. С помощта на компютърна обработка името на оригиналната фирма е заличено, а на нейно място е изписано "TN Pharma". Сменен е и надписът на служебната кола. От офиса в Минесота досега не са предполагали, че са замесени във фалшификация.

"В бизнеса сме от 33 години и предлагаме електроуслуги за офиси и домове. В тази сграда сме от 2007 г. и сме единствената компания в нея. Никога преди не съм чувала за "ТN Pharma" и бях доста шокирана да видя какво са направили с името ни", казва Джесика от "J.Becher".

От оригиналната компания отбелязват дори, че сайта на "ТN Pharma" е написан на развален английски. Адресът, даден за контакт с фалшивата фармацевтичната компания "TN Pharma", води до търговски център. Там обаче такъв офис няма. И още - сървърите на уебсайта на фирмата всъщност са в България. Разбираме, че поръчаните продукти идват в опаковки на детски играчки чрез голяма куриерска фирма, а съдържанието им е описано като "козметика".

Продуктите са предоставени на Изпълнителната агенция по лекарства. Резултатите от анализа - всички съдържат забранени и опасни вещества - Сибутрамин, Динитрофенол, Сустанол. И трите не са описани в листовката. Изключение прави само опаковка, на която е изписано Сибутрамин. Вместо посоченото на етикета, анализът доказва съдържание на опасния и смъртоносен Динитрофенол.

Фирмата, подател на всички пратки, е "Диа Елеганс" ЕООД. Собственикът и управителят й Стоян Иванов Миленков e собственик на още 31 фирми, вписани в Търговския регистър и участва в управлението на още 33. Нито една от фирмите, които журналистите са проверили, не съществува на посочените адреси. На един от тях - в столичния квартал "Обеля 2" са регистрирани още над 30 фирми с различни дейности.

По документи "Диа Елеганс" се занимава освен с преработка на билки, така и със сделки с интелектуална собственост, таксиметрови и хотелиерски услуги, а също и със строеж на недвижими имоти. На въпроса имало ли е фирма някога, една то съседките отговори, че на адреса са живели хора, като мъжът е имал доста фирми, но вече от 2 години не живее там. Следите на фирмата водят до лекарски кабинет. В него посреща д-р Бърборска.

"Този апартамент купих от частно лице. Тази жена го е купила ведомствено жилище от общината. Преди 6 години то купих, 2013 година. Оттогава периодично оттук минават представители на полиция, представители на Инспекция по труда", заявява тя.

Адресът е добре познат на разследващите органи и е често посещаван от тях. Въпреки това собственикът на фирмите още не е намерен.

Main Menu