Осъдиха шестима тенисисти за уреждане на мачове

07 Май 2022 08:33

Шестима тенисисти получиха наказания, след като испански съд ги призна за виновни за уреждане на мачове, съобщи Специалната антикорупционна агенция по тенис (ITIA).

Играчите са били осъдени в Испания като част от по-широко разследване, свързано с организирана престъпност, и са получили наказания за срок от 7 до повече от 22 години.

Двама от играчите - Марк Форнел Местрес и Хорхе Марсе Видри, са били част от световната ранглиста по тенис, докато останалите четирима - Карлос Ортега, Хайме Ортега, Маркос Торалбо и Педро Бернабе Франко - не са. Всички те бяха осъдени на две години условно лишаване от свобода.

Местрес получи най-голямото наказание и е дисквалифициран от ITIA за 22 години и шест месеца, а също и глобен с 250 хиляди долара, от които 200 000 долара са условни. Санкциите не им позволяват както да играят, така и да тренират тенис.

"Това е едно от най-големите случаи на организирана престъпност в тениса, която сме виждали. Приветстваме участието на съответните органи и съдебното разследване на цели престъпни мрежи, а не само на замесените играчи. Това решение изпраща силно послание, че уреждането на мачове е престъпление, което може да доведе до наказателни присъди", каза изпълнителният директор на ITIA Джони Грей.

Main Menu