Борислав Крачанов: За сезона, целите и клуба

26 Апр 2022 15:23

Марица (Пловдив) изпрати успешен сезон, след като за осми пореден път стана шампион на България и постигна шестия си златен дубъл в историята – титла и купа. Отборът участва и за пети пореден път в групите на шампионската лига. Старши-треньорът на маричанки Борислав Крачанов даде интервю пред volleymaritza.bg, в което говори за изминалия сезон, школата и очакванията за в бъдеще.

– Марица приключи успешно сезона с нов златен дубъл. Каква е вашата оценка за представянето на клуба?

– Мисля, че оценката за представянето на клуба е добра. Това, което беше поставено като цели в началото на сезона го изпълнихме. Може би трябва да съжаляваме най-много за изпусната възможност да победим отбора на Безие (Безие) в Шампионска лига тук в Пловдив. Това обаче остава в миналото важното за нас е да си направим правилно анализите и през новия сезон, достигайки до такива битки да успеем да спечелим.

– Кой беше най-запомнящия се момент през изминалия сезон?

– Всеки един мач е запомнящ момент. Аз поех нов отбор, който е с изявени позиции в България и в чужбина и това е сериозна отговорност. По-специалните моменти са – спечелването на Купа България в Бургас и момента, в който станахме шампиони в Пловдив. Имаше страхотна атмосфера и станахме шампиони пред собствена публика. Това накара нашите състезателки да се почувстват по-спокойни и получихме сериозна подкрепа.

– Марица стана за първи път шампион в Пловдив пред публика.

– Да, това допринесе доста за по-приятна атмосфера и се усети тежестта от страна на публиката, че се играе финал. Със сигурност публиката допринесе ние да играем още по-мобилизирано и още по-събрано и да покажем нашата игра.

– Кой беше най-разочароващият момент?

– Това беше загубата от Безие тук в Пловдив. Ние бяхме много близо до успеха, но от друга страна се оказахме далеч от успеха. Със сигурност съжаляваме, че не победихме, но няма как да върнем този момент. Може би ако можем да се върнем и отново да го изиграем резултатът щеше да бъде в наша полза. Всяко нещо, което се е случило е трябвало да се случи.

– През миналия сезон бяхте най-младият треньор в Шампионска лига и най-младият треньор в Националната волейболна лига.

– От една странна е странно, но от друга страна е разбираемо. Ръководството на клуба ми гласува доверие на мен като по-млад треньор да поема отбора. За мен е мобилизиращо, защото да си най-млад треньор в Шампионска лига е доста отговорно. Играхме и срещу един от най-добрите отбори в света Фенербахче Опет (Истанбул). На 26-27 години да се сблъскаш с най-добрите отбори в света е доста сериозно. Трябва да се гласува повече доверие на младите специалисти.

– През миналия сезон Марица беше изградена от състезателки от собствената школа. В първия отбор имаше и 15, 16, 17-годишни момичета. Това ли е бъдещето пред клуба?

– Аз смятам, че в нашия клуб са по-голямата част от най-перспективните волейболистки. Това е тяхното бъдеще и това беше една от целите. Целта беше да внедрим по-младите състезатели в нашия отбор и те да получат възможност и да играят в някои от мачовете, за да придобият повече опит и увереност в собствените си възможности. След това, когато дойдат мачовете на техните възрасти да са по-уверени и да си изиграят правилно картите.

– Отборът не спира да тренира. Още някои от състезателките от първия отбор продължават да поддържат форма.

– Продължаваме да тренираме. Има доста неща чисто спортно-технически в дадени състезателки, които искаме да изчистим. За наше съжаление те не попадат в националния отбор, но това, че не попадат в националния отбор по никакъв начин не са се отказали. Нашата задача е да ги поддържаме те да са в ритъм и да поддържаме тяхното ниво – чисто спортно-технически и физически. Всякакви травми, които се получиха през годините да успеят да се излекуват и дори и да заминат за чужбина те просто да са готови на стопроцента за новия сезон.

– Предстоят и финалите при различните възрасти. Там какви са очакванията и виждате ли още състезателки, които в момента не са част от първия отбор да получат шанс при жените?

– Очакванията са доста високи. Нашата старша възраст ще замине за София да гони титлата, за да може момичетата, които през сезона тренираха в първия отбор да покажат какво са надградили и какво ново са научили. Искаме да затвърдим позицията, че нашата школа е най-добрата в България. Със сигурност има и момичета от девойките, които през този сезон с течение на обстоятелствата не попаднаха изцяло в женския отбор, но ние ги следим и очакваме да видим тяхното развитие. Ако те са вече надградили постепенно ще даваме и на тях възможност да тренират и играят в женския отбор.

– Как виждате развитието на Марица като клуб?

– За мен Марица трябва да бъде пример за всички останали отбори в България – начина на организация, която е създадена още преди аз да съм в клуба, абсолютно цялата организация е на ниво. Всеки един треньор си отговаря за дадена възраст. Няма го това, както в другите клубове един треньор да отговаря за два – три клуба и да води и физическата подготовка. Трябва другите отбори и клубове да се замислят, а не само да говорят за Марица. При нас има желание да се развиваме постоянно и всяка една година да надграждаме от това, което е било предната година, смятам че ако част от отборите го направят в България ще се подобри вътрешното първенство. Ако това стане ще има и по-голяма конкуренция и ще се получават доста по-интересни мачове, а не срещи, които са предрешени предварително. Надявам се другите отбори и клубове да се замислят и да погледнат по-напред в бъдещето. Да гледат не сезон за сезон, а за бъдещите 4-5 години.

– Какво очаквате от новия сезон, въпреки че все още има много време?

– Очакванията са ясни – да затвърждаване позициите си в Европа и да гоним титла и купа на България. Относно подготовката е рано да говорим, защото в момента изцяло сме се фокусирали да помогнем на школата и да помогнем на девойки младша и старша възраст, за да можем там да затвърдим нашата позиция като резултати и там. Не знаем и другите отбори каква селекция ще направят. Със сигурност очакванията са задължително отново да спечелим златен дубъл – първенство и купа.

Main Menu