Туристите в Гърция харчат повече

10 Окт 2019 07:34

Туристите прекарват по-малко време, но харчат повече пари в Гърция, според новите данни на Института на Гръцката конфедерация по туризъм (INSETE). Изследването е за периода 2016-2018 г. Проучването посочва, че туристическият сектор е силно зависим от пет пазара.

Средният престой на чуждестранните посетители се е свил с 1,8 процента през тези три години до седем и половина дни на пътуване, но разходите на посетител са се увеличили с 1,1 процента до 519,6 евро в 2018 г., а средните дневни разходи са нараснали с 3 процента до 69 евро.

За същия тригодишен период входящият туризъм регистрира 21% скок на пристиганията, докато нощувките са се увеличили с 19 процента, а приходите са скочили с 23 процента, сочат данните на Bank of Greece и други източници, обработени от INSETE.

Гърция обаче е особено зависима от германския, британския, френския, американския и италианския пазар, които през последните три години представляват 40 процента от приходите и 50 процента от пристигащите. Въпреки че Германия и Великобритания са много по-напред от останалите три страни.

Main Menu