Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

10 Окт 2019 14:18

Турският президент Реджеп Ердоган плаши че ще отвори вратите за сирийските бежанци към Европа, ако ЕС реши, че Турция е окупатор. В реч пред турския парламент Ердоган заяви и че турските сили са убили 109 "бойци", съобщава "Телеграф".

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас", коментира Ердоган по време на реч пред депутатите от неговата партия. Забележките идват, след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Анкара "трябва да прекрати текущата военна операция" в района.

Ердоган заяви, че военните действия на Турция ще допринесат за териториалната цялост на Сирия, като се борят с усилията на кюрдските сили да поемат контрола върху североизточните райони на арабската страна.

 

"Малко вероятно е така наречената "безопасна зона" в североизточната част на Сирия, предвидена от Турция, да отговаря на международните критерии за връщане на бежанци", заяви ЕС в съвместно изявление на 28-те държави-членки.

Турция не приема критики по отношение на антитерористичната си операция в Сирия, тъй като десетки терористични групи обикалят свободно, заяви Ердоган. "Турция ще игнорира критиките относно операцията, която започнахме срещу терористичните елементи... Турция неутрализира общо 16 000 терористи, включително 7500 у дома и 8 500 в чужбина през последните четири години", обяснява той, цитиран от "Дейли Сабах".

 

Турският президент се бори за собственото си политическо оцеляване, като започна война в Сирия с кюрдите, пише "Ахвал".

Той вече не е в състояние да спечели подкрепа чрез обичайните мирни средства, като изграждане на икономика, осигуряване на благосъстояние, върховенство на закона и свободно общество.

През последните три години Ердоган се опитва да си възвърне подкрепа с извънредни икономически мерки като разпределение на евтин кредит и агресивни инвестиции в публична инфраструктура. Въпреки че някои от тези популистки тактики работят известно време, никоя не дава решение на структурните икономически проблеми като безработицата и инфлацията.

Икономическите провали на Ердоган му костват тазгодишните избори за кмет в Истанбул, Анкара и други големи градове, което предполага, че той ще загуби общи избори. Съзнавайки това, Ердоган предприема стратегия за извънредни мерки. Кюрдският въпрос, дълбоко преплетен с кризата в Сирия, сега изглежда е неговият фаворит.

 

Стратегията помага на Ердоган по три начина у дома - Първо, тя отслабва анти-Ердоганската коалиция, по-специално оказва натиск върху националистическата опозиционна партия. По-силната атмосфера по кюрдския проблем вероятно ще тласне партията към позицията на Ердоган. Ескалиращата криза около кюрдския въпрос може дори да промени позицията на светската основна опозиционна Републиканска народна партия.

Вторият и по-критичният ефект е по-структурен. Ердоган се възползва от поляризацията на политиката по линия на разлома на исляма срещу секуларизма. Той знае, че политическата линия на вина за кюрдския проблем също може да му помогне. Ердоган би могъл да превърне напрежението над кюрдския проблем в нова линия на поляризация, чрез която може да консолидира голям избирателен район.

И накрая, като се има предвид, че Ердоган е в процес на създаване на нов режим, заздравяване на политиката чрез кризи като Сирия е възможност за укрепване на властта му. Ердоган успешно използва борбата си с движението Гюлен, за да трансформира държавни институции като армията и съдебната система. Борбата му с движението на Гюлен, което той обвинява за опита за преврат през 2016 г., понякога бе подкрепено от светски групи и помогна на Ердоган да преструктурира държавния апарат.

Ердоган сега иска кюрдският проблем и сирийската криза да консолидират държавата според идеологическите му предпочитания.

Main Menu