Първи случаи на коронавирус в Сърбия и Ватикана

06 Мар 2020 12:40

Министърът на здравеопазването на Сърбия Златибор Лончар съобщи на извънредна пресконференция, че в Сърбия е потвърден първи случай на коронавирус, предаде РТС, цитирана от БТА.

Става дума за мъж от Суботица, който е бил в Будапеща и сам се е явил пред здравните власти. Заразеният се чувства добре, намира се в изолация в болница в Суботица, уточни Лончар.

Взети са проби от всички лица, които са били в контакт с него.

И във Ватикана беше потвърден първият случай на коронавирус, след като преди дни папа Франциск, който имаше симптоми на грип, даде отрицателна проба. Не се съобщава кой е заразеният. Ватиканският говорител Матео Бруни обяви само, че вчера пациент е дал положителна проба в малкия местен медицински център. Той уточни, че временно е спряно оказването на медицински услуги в Дирекцията за здравеопазване и хигиена в Държавата Ватикана, за да се дезинфекцират помещенията. Остава да функционира Бърза помощ.

Междувременно беше съобщено, че в Тоскана е било заразено и момиченце на 45 дни, след като преди дни бяха регистрирани случаи с деца на 10 и 11 г. Възможно затварянето на училищата и университетите в Италия, където жертвите вече са над 100, да бъдат удължено до началото на април.

В същото време Германия съобщи за нови 134 потвърдени случая, с което общият брой достигна 534. Според данните на научноизследователския институт "Роберт Кох" над половината от случаите - 281, са в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

В Австрия пък броят на потвърдените случаи на коронавирус за едно денонощие нарасна от 37 на 47, а над 300 са поставени под карантина заради контакти със заразенисъобщиха здравните власти.

 

"Коронавирусът вече е в Европа, сега трябва да забавим разпространението му", заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Франс прес. Шпан каза това на среща в Брюксел с другите здравни министри на страните от Европейския съюз.

Германският министър призова страните от ЕС да съгласуват усилията си и да изработят обща стратегия за отношенията си по време на епидемията, без да се стига до ограничаване на свободното движение в съюза.

Всещо няма потвърдени положителни проби в Европа няма само в Бългрия, Словакия, Кипър и Малта.

Main Menu