Турските власти наложиха забрана за излизане от къщи на гражданите над 65 години

22 Мар 2020 01:36

Турското министерство на вътрешните работи обяви забрана за излизане на улицата, в парковете, градините на гражданите над 65-годишна възраст, както и на онези, които са с хронични заболявания, заради риска от коронавируса.

 

Мярката влиза в сила от полунощ и е в рамките на Закона за обществения ред в окръзите, се посочва в съобщение на вътрешното министерство.

Това е една от най-радикалните мерки на властите, предприети досега в борбата срещу новия коронавирус.

 

Преди това турският министър на здравеопазването в публично изявление по телевизията призова възрастните хора да не излизат навън.

Предния ден бяха отменени картите за безплатно пътуване в градския транспорт на пенсионерите над 60 години. Преди това Дирекцията по религиозни въпроси наложи забрана за колективните молитви в джамиите на възрастните хора.

Според статистики в Турция около 7,5 млн. възрастни хора са разглеждани като уязвима група за новия коронавирус.

Предстои да бъдат огласени конкретни мерки за това как ще се прилага забраната за излизане навън и какви санкции ще бъдат налагани в случай на неспазване.

По данни от миналата нощ девет турски граждани са починали от новия коронавирус. На 670 души възлязоха заразените с вируса на COVID-19.

Турският здравен министър съобщава новите случаи на евентуално починали и заразени хора всеки ден около полунощ, обикновено в Туитър.

Main Menu