Първи заразен мигрант в лагер в Гърция

01 Апр 2020 08:25

Гърция регистрира първи случай на коронавирус сред мигрантите в лагерите. Млада жена, която е родила в болница в Атина, е заразена с COVID-19. Тя е от Афганистан и живее в лагера "Рицона", който се намира недалеч от столицата, съобщиха местни медии.

В комплекса има около 2500 души. Властите казаха, че лагерът е изолиран, макар че засега не са били открити други заразени в него.

Неправителствени организации предупреждават, че бежанските лагери в Гърция могат лесно да се превърнат в огнища на заразата. Те са препълнени с хора, а санитарните условия не са добри, особено в комплексите по гръцките острови.

Миналата седмица ЕС призова Гърция да премести мигрантите от най-заплашените лагери. В момента се прави план как да стане това.

Атина съобщи вчера за нови 102 случая на заразяване с новия коронавирус, сред които са 20 души на круизен кораб и мигрантката, търсеща убежище, която е родила в болница. Властите обявиха, че се опитват да проследят откъде се е заразила мигрантката, като допускат това да е станало в болницата.

Гърция съобщи за първи случаи на новия коронавирус в края на февруари. Към момента в страната има 1314 заразени, а починалите са 49.

Main Menu